HSBC: Εφικτός ο στόχος των τραπεζών για τη μείωση των NPEs

Διατηρεί τη θετική στάση της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες η HSBC θεωρώντας ότι είναι εφικτός ο στόχος μείωσης των NPEs κατά 41% και ως εκ τούτου θεωρεί ότι τα περιθώρια τους είναι ανοδικά.

Η επενδυτική δίδει σύσταση «buy» για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές αν και μειώνει τις τιμές στόχους επικαλούμενη τρεις βασικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει την Alpha Bank

με τιμή στόχο τα 2,57 ευρώ (από 3,03 ευρώ), ενώ για την Εθνική δίνει τιμή στόχο τα 0,37 ευρώ από 0,38 ευρώ πριν, και για τη Eurobank και την Πειραιώς δίνει αντίστοιχα τιμή στόχο τα 1,16 ευρώ από 1,22 ευρώ και τα 0,31 ευρώ από 0,3 πριν.

Η επενδυτική προχώρησε στη μείωση των στόχων κατά 5% κατά μ.ο. τονίζοντας ότι η αγορά παραμένει αβέβαιη εξαιτίας ανησυχιών για τις προβλέψεις, την προσέγγιση top-down για τα δάνεια και την ποιότητα του ενεργητικού τους.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πετύχουν τον στόχο για τα NPE's και να παραμείνουν κερδοφόρες» σχολιάζει η επενδυτική τράπεζα, σημειώνοντας ότι ακόμα και η συντηρητική εκτίμηση δείχνει ότι είναι πιθανή μια μείωση 41% δηλαδή κατά 46,7 δισ. ευρώ.

Έτσι ο δείκτης των NPLs θα μειωθεί από το 35% στο 28% με τον δείκτη NPE's να μειώνεται στο 33% από το 48%. Ταυτόχρονα, η κάλυψη στα ΝΡΕ's θα αυξηθεί κατά 2μ.β στο 52%.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα πολύ δρόμο, και μετά το 2019, ωστόσο, η ο ρυθμός μείωσης των NPE's στο τέλος της διαδικασίας, θα σήμαινε ότι μπορούν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους μέσα στα τέσσερα επιπλέον χρόνια. Η ορατότητα αυτή, σχετικά με τη μείωση των ΝΡΕs θα ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τυχόν ανησυχίες γύρω από το ακόμη υψηλό επίπεδο τους» σχολιάζει.

Αναφορικά, με τα αποτελέσματα β' τριμήνου η HSBC αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν αργή μεν αλλά σταθερή πρόοδο, καθώς οι ισολογισμοί ομαλοποιούνται και η κερδοφορία βελτιώνεται.

«Παρά την συντηρητική μας στάση, διατηρούμε τον στόχο για 1,3 δισ. ευρώ κερδοφορίας το 2017, το 1,7 δισ. ευρώ το 2018 και τα 2,2 δισ. ευρώ το 2019, και για τις τέσσερις τράπεζες συνδυαστικά» προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα