Σ. Αραβία: Επενδύστε και μη ρωτάτε για το πετρέλαιο

Για τη Σ. Αραβία μερικά πράγματα δε χρειάζονται πολλή συζήτηση.

Έχοντας ανταλλάξει τις παραδοσιακές άσπρες κελεμπίες με κοστούμια επιχειρηματιών και γραβάτες για τη συνάντηση με πιθανούς επενδυτές πριν από την πρώτη διεθνή πώληση ομολόγων της χώρας, οι ρυθμιστές της χώρας μίλησαν εκ βαθέων για το όραμά τους όσον αφορά τη μετατροπή της οικονομίας. Όταν η συζήτηση γύρισε στο πετρέλαιο, στο Ιράν, και στον πόλεμο στην Υεμένη, τα στόματα έκλεισαν.

Η πώληση των ομολόγων αποτελεί μεγάλο θέμα

για τη χώρα. Το βασίλειο ξύπνησε επιτέλους στην πραγματικότητα της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και της μη-βιωσιμότητας του μακροχρόνιου πλάνο ανάπτυξής της. Αν και η επίσκεψη δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές να δουν τα στοιχεία μίας χώρας τα οποία δεν είχαν δει ποτέ άλλοτε, δημιούργησε και φόβους για το πόσο στραβά μπορεί να πάνε τα πράγματα.

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα θέλει να αντλήσει 10 δισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα με ομόλογα ωρίμανσης 5, 10 και 30 ετών. Η κίνηση αυτή, βέβαια, αποτελεί και ένδειξη για το πόσο άσχημα είναι συγκριτικά τα οικονομικά τους στοιχεία. Το προϋπολογιστικό έλλειμμα έχει επεκταθεί στο μεγαλύτερο σημείο εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ η κυβέρνηση έχει βασιστεί σε αποθεματικά ξένου συναλλάγματος και έκδοσης τοπικών ομολογιακών πωλήσεων. Η χώρα μειώνει τα έξοδα και τους μισθούς του δημοσίου, τη στιγμή που ο πρίγκηπας Mohammed bin Salman ετοιμάζει μία αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco.

Keywords
Τυχαία Θέματα