Toυρισμός: Απαιτούνται 6,5 δισ. ευρώ επενδύσεις στην πενταετία έως το 2021

Της Στεφανίας Σούκη

Ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να φθάσει στα 43 δισ. ευρώ συνεισφορά στο ΑΕΠ έως το 2021, συνεισφέροντας 1 εκατ. θέσεις εργασίας έμμεσες και άμεσες και φθάνοντας συνολικά τα 20 δισ. ευρώ έσοδα.

Σε επίπεδο επενδύσεων, απαιτούνται κεφάλαια περί τα 6,5 δισ. ευρώ έως το 2021 για νέες υποδομές από την Πολιτεία και τους ίδιους τους ξενοδόχους, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθεί από την Πολιτεία για νέες υποδομές και τα υπόλοιπα για νέες μονάδες.

Δυνητικά, άλλα 6,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να διατεθούν για αναβαθμίσεις μονάδων ανα την Ελλάδα από τους ίδιους τους ξενοδόχους. Οσον αφορά την πρόβλεψη για τις διεθνείς αφίξεις, αυτές ανεβαίνουν στα 35 εκατ. έως το 2021, με τις επιδόσεις φυσικά να είναι διαφορετικές ανάλογα με την περιοχή.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα (PWC και REMACO) που παρουσιάστηκε πρίν από λίγο στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για την πορεία του τουρισμού, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα «ωστόσο ο κίνδυνος να αφανιστούν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πλέον ορατός και καταγεγραμμένος».

Από την πλευρά του Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας για την Τουριστική Πολιτική και Ανάπτυξη τόνισε ότι ο στόχος των 27 εκατ. αφίξεων για φέτος επιτυγχάνεται, όπως πιθανότατα να επιτευχθεί, όπως θα φανεί μέσα στο Νοέμβριο, και ο στόχος για αύξηση των εισπράξεων.

«Ξεπεράσαμε τον στόχο των αφίξεων αλλά δεν καταφέραμε τα πετύχουμε τον στόχο των εισπράξεων και των επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

«Ο κίνδυνος, λόγω της υπέρογκης και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης, να αφανιστούν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πλέον ορατός και καταγεγραμμένος.

Ο κίνδυνος, να μην είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών επίσης είναι ήδη καταγεγραμμένος και μετρήσιμος, είναι άμεσος και ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση υγιείς επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Είναι καθοριστικής σημασίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα σε συνεννόηση με τους θεσμούς, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όχι στα λόγια αλλά στα έργα, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Το πιο σημαντικό ζήτημα από όλα είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε να φροντίζουμε τα του οίκου μας. Η επόμενη μέρα του τουρισμού, πρέπει να βρει τις επιχειρήσεις να στηρίζονται στα πόδια τους. Πρέπει να μας βρει συντεταγμένους απέναντι σε αυτούς που λένε ότι ο Ελληνικός τουρισμός είναι μια φούσκα που έχει προκύψει λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών. Πρέπει να μην επιτραπεί σε κανένα να σβήνει από τον χάρτη τη σκληρή καθημερινή δουλειά όλων μας. Πρέπει να επενδύσουμε στην εικόνα της χώρας, να καταρτίσουμε τους εργαζόμενους μας, να πάρουμε με το μέρος μας ολόκληρη την κοινωνία, κάνοντάς την κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρουμε στους επισκέπτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα