ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ: Μονά κερδίζουν, ζυγά χάνουμε! – Πιθανή συμφωνία πριν την παρέλαση

Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να

υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017.

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.

Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

“Καρναβάλι” και στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο για αφορολόγητο και κόκκινα δάνεια

To δημοσιονομικό και το φορολογικό θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών σήμερα Κυριακή.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει προαναγγείλει ότι θα προσέλθει με αντιπρόταση για το ύψους του αφορολόγητου, καθώς την Πέμπτη οι δανειστές ζήτησαν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Χαμηλότερο αφορολόγητο σημαίνει και χαμηλότερη έκπτωση φόρου (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) η οποία από το ύψος των 2.100 ευρώ θα κατέλθει στα επίπεδα των 1.700 με 1.800 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι στόχοι των ποσοστών μείωσης των “κόκκινων” δανείων ανά τράπεζα, όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο το απόγευμα με τους επικεφαλής των θεσμών ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

“Δεν απέχουμε πολύ από το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση”, ανέφεραν τραπεζκές πηγές που επιμένουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα “για να επανέρθει το waiver στα ελληνικά ομόλογα και να αξιοποιήσει η Ελλάδα την ποσοτική χαλάρωση”.

Οι ίδιες πηγές επίσης ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από distress funds για τα κόκκινα δάνεια, ενώ όσον αφορά στην πιθανή πώληση πακέτων “πράσινων δανείων”, όπως ζητούν οι δανειστές, τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Πάντως, επισημαίνεται, ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι δανειολήπτεςδεν έχουν λόγο ναανησυχούν, καθώς το “παλαιό καθεστώς”, απλά θα μεταβιβαστεί στο “νέο”.

Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων ζητούν οι δανειστές – Νέο ραντεβού την Τρίτη

Όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, όλα τα θέματα είναι ανοικτά στο τραπέζι και θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν σήμερα ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες.

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα. Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.

Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα