Τα μαθαίνουμε από τους ξένους…

Έπρεπε να μιλήσει σ’ ένα κοινοβούλιο εκτός Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών, σε μια συζήτηση χωρίς διακοπές, ύβρεις και χαρακτηρισμούς αλλά με επιχειρήματα, θέσεις και ουσία, για να πληροφορηθούν οι Έλληνες πολίτες πως η κυβέρνηση –επιτέλους- ολοκληρώνει το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Στουρνάρας
αποκάλυψε ότι μετά την καταιγίδα των Μνημονίων η Ελλάδα θα παρουσιάσει επιτέλους το δικό της Μνημόνιο.

Πρόκειται για ένα Εθνικό Σχέδιο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να προσθέτει υπεραξία στην οικονομική της δραστηριότητα.

Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα χρησιμοποιεί ως «εθνικό σχέδιο» μια έκθεση που έχουν συντάξει οι οικονομικοί αναλυτές της μιας ξένης εταιρείας, της McKinsey , το 2010, για το ποιο πρέπει να είναι το αναπτυξιακό της πρότυπο. Σήμερα φαίνεται πως το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ έχουν ολοκληρώσει την εκπόνηση της πρώτης ελληνικής μελέτης για την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου ελληνικής ιδιοκτησίας…

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τέτοιου είδους συζητήσεις δεν έχουν θέση.

Στη Βουλή των Ελλήνων, αγράμματοι λαϊκιστές διασταυρώνουν τα ξίφη τους με συντηρητικούς λάτρεις του χθες και όλοι μαζί ομνύουν στην «επιστροφή στην Ανάπτυξη» εννοώντας επιστροφή στην εποχή της υπερ-κατανάλωσης, της αλλοπρόσαλλης επιδοματικής πολιτικής και της ανερμάτιστης πολυνομίας που οδηγεί στην παρανομία.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές, ο Γιάννης Στουρνάρας μονολόγησε λίγο, απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεων και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο.

Το νέο Ελληνικό Μνημόνιο, το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο είπε, θα στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και στην τόνωση των εξαγωγών και στόχος είναι να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Βασικό κομμάτι της έκθεσης αφορά στο ΕΣΠΑ και στην κατεύθυνση που θα πρέπει να στηρίζεται.

Δουλειές στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν στους παρακάτω τομείς:

- Ενέργεια. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας.

- Τουρισμός. Μπορεί να προσφέρει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας. Αναγκαία θεωρείται η ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος «ήλιος και θάλασσα» και της επέκτασής του με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια.

- Αγροτική παραγωγή. Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά 5 δισ. ευρώ και κατά 120.000 τις θέσεις εργασίας.

- Μεταποίηση τροφίμων. Ο κλάδος είναι δυνατό να προσφέρει επιπλέον Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 6 δισ. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας.

- Διεθνές εμπόριο. Είναι δυνατόν να δώσει Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. ευρώ.

- Ναυτιλία. Τα έσοδα από την ναυτιλία ανέρχονται σε 12 δις. ευρω και στόχος θα είναι η προσέλκυση ναυτιλιακών επενδύσεων .

- Νέες τεχνολογίες. Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες, θεωρούνται ένα τμήμα της ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.

Κάποια στιγμή, η Δημοκρατία θα επιστρέψει στην χώρα που τη γέννησε. Ο Διάλογος θα αντικαταστήσει τα τηλεοπτικά πυροτεχνήματα. Τα επιχειρήματα θα πάρουν τη θέση των ύβρεων και της ανταλλαγής κατάπτυστων κατηγοριών…Και οι άνεργοι θα αποκτήσουν ένα οδικό χάρτη της πορείας ανάπτυξης της χώρας…

The post Τα μαθαίνουμε από τους ξένους… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα