«Μάχη» σε δυο μέτωπα δίνει η Κυβέρνηση – Από τη μια η Τρομοκρατία και από την άλλη… η Τρόικα

Άγχος και πίεση προκαλούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι αρνητικές εξελίξεις στην κυβέρνηση.

Μπρος η τρομοκρατία, πίσω η Τρόικα και στη μέση ο Σαμαράς…

Παράλληλα, έντονη είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ,

ενώ όλο και περισσότερες επικρίσεις από τα διεθνή μέσα δέχεται η κυβέρνηση για την υπόθεση του Ξηρού. Τα ΜΜΕ του εξωτερικού θεωρούν πως ο Αντώνης Σαμαράς και οι υπουργοί του είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι κυκλοφορεί ελεύθερος ο ισοβίτης.

Η διεθνής ανησυχία βρίσκει έρεισμα στη δήλωση του αρμόδιου υπουργού κ. Δένδια ότι στην Ελλάδα υπάρχει θέμα τρομοκρατίας που τείνει να την εμφανίσει ως όχι ασφαλή χώρα. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του κ. Μπάιντεν προς τον κ. Βενιζέλο αλλά και δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που αναπτύσσουν εικασίες για το αν επόμενος στόχος των τρομοκρατών θα είναι η Τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς ασχολείται προσωπικά με την υπόθεση και ενημερώνεται συνεχώς από τους υπουργούς Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης για τις εξελίξεις και από την πλευρά του πιέζει για επίσπευση των ερευνών και σύλληψη των τρομοκρατών. Παράλληλα η κυβέρνηση για να εκτονώσει την εσωτερική κοινή γνώμη που δυσφορεί με την διαφυγή Ξηρού επέρριψε την ευθύνη στις διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού αφού δεν θέλει να προκαλέσει κραδασμούς στο εσωτερικό της Αστυνομίας που άφησε χωρίς παρακολούθηση και έχασε τον Ξηρό και τον Μαζιώτη.

Η κατάσταση στην κυβέρνηση χειροτερεύει από την παράταση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όσο κι αν ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να εμφανίζεται καθησυχαστικός. Μόλις χθες ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όσο πρέπει, υπάρχουν εκκρεμότητες, όμως, τις κουβεντιάζουμε με την τρόικα και βρισκόμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη η αξιολόγηση. Και εμείς ως κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό».

Είχε προηγηθεί η δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα δεν έκανε όσα έπρεπε γι αυτό καθυστερεί η αξιολόγηση και η εκταμίευση της δόσης. Η κυβέρνηση δέχεται κριτική και αντίστοιχη πίεση από τους Ευρωπαίους όχι μόνο για το δημοσιονομικό κενό του 2014 όπου η διαφορά παραμένει και διευρύνεται αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί από το ΣτΕ να επιστρέψει χρήματα στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές. Παρά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού οι αλλαγές καθυστερούν αφού προκαλούν αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων που θίγονται και έχουν αντανακλάσεις και στις κοινοβουελυτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης να απελευθερώσει τα σημεία πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων προκάλεσε την αντιπαράθεσή του με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη και την προειδοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα ψηφίσει την σχετική διάταξη. Με την σειρά του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εξανέστη στην πρόσφατη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου λέγοντας “πες τε μου αν θέλετε να προχωρήσω το νόμο για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις απελευθερώσεις ή δεν θέλετε”. Στο πλαίσιο αυτό η κατάθεση των νομοσχεδίων για τις διαρθρωτικές αλλαγές και για το μεσοπρόθεσμο μέσα στον επόμενο μήνα δημιουργούν ανησυχίες καθώς αναμένεται νέος γύρος αντιδράσεων πόσο μάλλον που πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η παράλληλη διαπραγμάτευση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των ετών 2014-2016. Κυβέρνηση και δανειστές τείνουν σε μία λύση με χρηματοδότηση από τα ευρωπαικά όργανα ώστε να αποφύγουν τις ενστάσεις του ΔΝΤ με παράλληλη παράταση του υπάρχοντος μνημονίου.

Πηγή: Παναγιώτης Τζάμαρος

The post «Μάχη» σε δυο μέτωπα δίνει η Κυβέρνηση – Από τη μια η Τρομοκρατία και από την άλλη… η Τρόικα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα