Παραλήρημα Φωτόπουλου αντί απαντήσεων

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Με απειλές και αστήριχτα ξεσπάσματα συνδικαλιστικού πατριωτισμού απάντησαν, στις αποκαλύψεις του «Π», κύκλοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που φέρονται να συνομιλούν με τον Νίκο Φωτόπουλο. Οι αποκαλύψεις, που έγιναν με επίκεντρο τον πρώην ταμία της ΕΤΕ ΔΕΗ, προκάλεσαν αναστάτωση και σπασμωδικές κινήσεις στους κόλπους του συνδικάτου. Ο Ν. Φωτόπουλος αντέδρασε με

μια παραληρηματικού χαρακτήρα δήλωση με την οποία, την ίδια ώρα που δεν αρνείται την ύπαρξη όσων αποκαλύψαμε, «καρφώνει» τους… συντρόφους του, όχι γιατί γίνονταν… όργια στη ΓΕΝΟΠ, αλλά γιατί αυτά διέρρευσαν στο «Π».

«Σεβόμενος την κοινή μας πορεία και τη σχέση μου μαζί σας, σεβόμενος “το κρασί που έχουμε πιει” πρέπει να σας πω ότι δεν σκόπευα να απαντήσω στον συνάδελφο Βλαστό και τους έτερους συγγραφείς της κατάπτυστης ανακοίνωσής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Φωτόπουλος στην «ανακοίνωση - απολογία» του και προσθέτει: «Τέτοιο δόλιο χτύπημα όμως, τέτοια βρόμικη επίθεση, τέτοιο ξαφνικό παραλήρημα από ανθρώπους που μέχρι προχθές υποκριτικά με αποκαλούσαν αδελφό(!) και δήθεν έπεφταν στη φωτιά για μένα (εγώ πάντως έπεφτα γι’ αυτούς) ποτέ δεν φανταζόμουν».

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Π», ο κ. Φωτόπουλος περιγράφει ακριβώς τα γεγονότα που η καταγράφηκαν στην εφημερίδα μας με βάση τα στοιχεία που έχουμε, «φορτώνοντάς τα» στους συντρόφους του:

1ο ΓΕΓΟΝΟΣ

«Ο Αγγελος Βλαστός στις 13 Γενάρη 2012 με τη δική του σκέψη και προτροπή χωρίς να του το ζητήσει κανείς ενυπογράφως δεσμεύτηκε στον συνάδελφο Μανιάτη ότι θα έχουν διαρχία στην ΕΤΕ

2ο ΓΕΓΟΝΟΣ

«Ο Αγγελος Βλαστός στις 27/3/2012 εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει σε επίθεση της ΔΑΚΕ σε μένα που, μεταξύ άλλων, έγραφε τα εξής εγκωμιαστικά σχόλια για τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ.

Συνάδελφοι της ΔΑΚΕ – ΕΤΕ/ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που εσείς με τόση ευκολία λοιδορείτε, είναι από τους ελάχιστους που δεν δίστασαν να συγκρουστούν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την κυβέρνηση και τον πολιτικό του Φορέα, εν αντιθέσει με την δική σας πρακτική που υποκριτικά προσφέρει άλλοθι στη δήθεν ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΗ, ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δηλώνει “παρών”, πρωτοστατεί στις μάχες, εκφράζει δημόσια θέση και λόγο, την ώρα που εσείς συστηματικά κρύβεστε και φυγομαχείτε. Συνάδελφοι της ΔΑΚΕ – ΕΤΕ/ΔΕΗ, με ανακοινώσεις και φτηνά επιχειρήματα, “για όλα φταίνε οι άλλοι”, δεν παραγράφονται οι αγώνες της Ομοσπονδίας.

Γιατί ξεχνάτε, συνάδελφοι; Δεν ήταν πρωτεργάτης η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις μάχες των μνημονίων; Δεν ήταν μπροστά στη μάχη του Μεσοπρόθεσμου; Δεν ήταν ο βασικός πολέμιος της αντιασφαλιστικής καταιγίδας Λοβέρδου; Δεν ήταν η μία και μοναδική Ομοσπονδία που αντιστάθηκε στο έκτρωμα του ενιαίου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας; Εχετε ασθενή μνήμη

3ο ΓΕΓΟΝΟΣ

«Ο Αγγελος Βλαστός στις 16/3/13 και, αφού πρώτα είδε ότι εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης του, απομακρύνει τον συνάδελφο Μανιάτη από τη θέση του ταμία χωρίς απόφαση της παράταξης και κυρίως χωρίς στοιχεία μη διστάζοντας να τον σπιλώσει. Πήρα αποστάσεις από αυτόν μην υιοθετώντας τις μεθόδους του και προφανώς επειδή άρχισε να ανησυχεί (έχοντας βάλει την πλειοψηφία των συναδέλφων της βάσης αλλά και εμένα απέναντί του), μου απέστειλε το παρακάτω μήνυμα: “Φίλε μου Νίκο, το αίμα νερό δεν γίνεται κι αν γίνει δεν θολώνει. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, αντιθέτως έχουμε πολλά να μοιραστούμε και μπορεί για λίγο να αλλάξαμε πεζοδρόμιο, ωστόσο, δεν αλλάξαμε τον δρόμο. Ο δρόμος για εμάς είναι μονόδρομος και θα τον βαδίσουμε ξανά μαζί”.»

4ο ΓΕΓΟΝΟΣ

«Ο Αγγελος Βλαστός κατά τη διάρκεια του τελευταίου ΓΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ στις 20 Απρίλη στις 9 το βράδυ επί τρεισήμισι ώρες μαζί με τους συναδέλφους Χαροκόπο Μιχάλη, Λυμπέρη Κυριάκο, Θεοχαράτο Μάκη, Μανιάτη Κώστα, Κωστόπουλο Απόστολο και Τσιτούρα Γιώργο και παρουσία μου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κουβέντιαζε για το ξεπέρασμα της κρίσης που είχε δημιουργηθεί στην ΕΤΕ/ΔΕΗ. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, πήγαν όλα πολύ καλά και δόθηκαν τα χέρια.

Δυστυχώς, η ενότητα της παράταξης ναυάγησε την τελευταία στιγμή, γιατί η πλευρά Βλαστού στην πρόταση του συναδέλφου Τσιτούρα η κάθε πλευρά να έχει από ένα μέλος στην Εφορευτική Επιτροπή υπήρξε άρνηση. Η πλευρά Βλαστού απαιτούσε η άλλη πλευρά να αποδεχθεί πρόσωπο που θα υποδείκνυε ο ίδιος και δεν της έδινε τη δυνατότητα να ορίσει η ίδια πρόσωπο της επιλογής της. Αποτέλεσμα ήταν η πλευρά Μανιάτη – Κωστόπουλου – Τσιτούρα να κατεβάσει ψηφοδέλτιο και να βγάλει όχι ένα αλλά δύο μέλη στην Εφορευτική Επιτροπή.»

5ο ΓΕΓΟΝΟΣ

«Μέχρι και μια μέρα πριν γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ΔΣ της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ (δηλαδή πριν λίγες μέρες) όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του συναδέλφου Βλαστού, που ξαφνικά σήμερα με βρίζουν κατά τον πλέον χυδαίο τρόπο, ήταν συνυποψήφιοι άλλοι με εμένα και τον συνάδελφο Μανιάτη στο ψηφοδέλτιο της ΔΕΗ και άλλοι με τους συναδέλφους Κωστόπουλο, Τσιτούρα, Ζαρολιάγκη (τους οποίους, επίσης, βρίζουν) στο ψηφοδέλτιο των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Μετά την εξέλιξη στην εφορευτική επιτροπή της ΕΤΕ και επειδή πήρα θέση υπέρ των συναδέλφων της άλλης πλευράς (γιατί είχαν δίκιο), αρνούμενος να ταχθώ μαζί τους στη διασπασμένη πλέον παράταξη της ΕΤΕ/ΔΕΗ, ξαφνικά κατά τρόπο προδοτικό χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα ηττηθούμε από τους άλλους σχηματισμούς συνειδητά την τελευταία στιγμή και ενώ είχαν τυπωθεί (!) τα ψηφοδέλτια, αποχώρησαν από αυτά ανοίγοντας την πόρτα στη ΔΑΚΕ να επικρατήσει τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ όσο και τον ΑΔΜΗΕ. Στόχος τους ήταν να αποδυναμωθούμε και κυρίως εγώ ώστε και να ‘‘τιμωρηθώ’’, γιατί πήγα με την άλλη πλευρά των συντρόφων μου, και να μην μπορώ να τους βοηθήσω.

Στη ΔΕΗ, εξαιτίας της προδοτικής τους στάσης, (αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει όταν εγκαταλείπεις τους συντρόφους σου την τελευταία στιγμή) χάρη στην εκτίμηση και τη στήριξη των συναδέλφων επικρατήσαμε με μόλις 100 ψήφους διαφορά!»

6ο ΓΕΓΟΝΟΣ

«Ο Αγγελος Βλαστός και όλοι οι υπόλοιποι “σύντροφοι” μέχρι και προχθές (!) έλεγαν τα καλύτερα λόγια και έκαναν τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια και τονίζω το μέχρι και προχτές, γιατί αυτό είναι που έχει ιδιαίτερη αξία, ώστε κάθε συνάδελφος να βγάλει τα συμπεράσματά του.»

Οι οργισμένες φωνές και οι απειλές για μηνύσεις

Και ενώ όλα όσα το «Π» έβγαλε στο φως της δημοσιότητας βασίστηκαν κατά γράμμα στα έγγραφα του ογκώδους φακέλου που διαθέτουμε, ενώ ο πρώην ταμίας βρίσκεται ήδη κατηγορούμενος στα δικαστήρια μετά από μήνυση και αγωγή των εργαζομένων κι ενώ υπάρχουν και άλλα έγγραφα που στοιχειοθετούν τις σκιές της θητείας του, τα συνδικαλιστικά στελέχη βάλθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας να υπερασπίζονται τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, σαν οι αποκαλύψεις να θίγουν κάτι όσιο και ιερό που διέπεται από κάποιου είδους… άβατο.

Η τακτική είναι συνηθισμένη. Μια τάχα οργισμένη φωνή στο τηλέφωνο να λέει «ο Φωτόπουλος θα κάνει μηνύσεις». Τούτο από μόνο του, για το οποίο αμφιβάλλουμε αν έγινε ή όχι σε γνώση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συνιστά μάλλον μια αστήριχτη και έωλη απειλή. Και τούτο γιατί κάθε αράδα από το ρεπορτάζ του «Π» βασιζόταν σε έγγραφα και ντοκουμέντα και εστίαζε σε ένα κεντρικό ερώτημα: Αν ο προβεβλημένος μεγαλοσυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ γνώριζε ή όχι τη δράση του κ. Μανιάτη, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πηγές που γνωρίζουν καλά τα δεδομένα εντός του συνδικάτου και της επιχείρησης, ήταν προσωπική του επιλογή.

Το ρεπορτάζ του «Π» δεν υιοθέτησε ούτε σε μία λέξη ότι ο Ν. Φωτόπουλος γνώριζε για τη δράση του κ. Μανιάτη. Ωστόσο, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι στις επανειλημμένες προσπάθειες που κάναμε για να συνομιλήσουμε με τον Νίκο Φωτόπουλο, οι κλήσεις μας στο κινητό του τηλέφωνο έμειναν αναπάντητες. Είναι καλό, λοιπόν, είτε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ –που τώρα αποσύρεται από την προεδρία για να αναλάβει θέση στο ΔΣ της επιχείρησης– είτε πολλά από τα αυτόκλητα και αυτοδιορισμένα φερέφωνά του, αντί να εκτοξεύουν απειλές περί αγωγών και μηνύσεων που άλλο στόχο δεν έχουν παρά μια επιχείρηση εντυπωσιασμού απέναντι στα στοιχεία που δημοσιεύσαμε, να μας απαντήσουν σε ένα και μόνο απλό ερώτημα: Ηξερε ο κ. Φωτόπουλος ή όχι για τη δράση του ταμία του συνδικάτου;

Κ3

Χρωστάει και στον… καφετζή η ΓΕΝΟΠ;

Νέα διάσταση στις αποκαλύψεις του «Π» και ερωτήματα που αφορούν τη συνολική λειτουργία της ΓΕΝΟΠ σχετικά με την οικονομική διαχείριση, δίνει η επιστολή που μας έστειλε η πληρεξούσια δικηγόρος του επιχειρηματία που, με βάση μισθωτήρια σύμβαση, έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του κυλικείου της ΓΕΝΟΠ. Προς τούτο δηλώνει ότι «δεν είναι εκλεκτός κανενός μεγαλοσυνδικαλιστή».

Οπως υποστηρίζει, «ουδέποτε εισέπραξα από τον Κωνσταντίνο Μανιάτη 4.000 ευρώ με αθεώρητες αποδείξεις για καφέδες και βουτήγματα μιας ημέρας». Οπότε θέτει θέμα γνησιότητας των αποδείξεων, που έχουμε στα χέρια μας. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται –και– αλλού. Στο ότι, όπως υποστηρίζει, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ φέρεται να έχει καταβάλει το ποσό των 57.344 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν μου έχει καταβληθεί το ποσό των 16.915 ευρώ (που αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του άνω ποσού, ήτοι τις οφειλές της ΓΕΝΟΠ για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2011), το οποίο παρόλο που έχει εισπράξει η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, για τη συγκεκριμένη αιτιολογία, δηλαδή για την καθαριότητα και την υπηρεσία θυρωρείου του κτηρίου. Δηλαδή, η ΓΕΝΟΠ παρακράτησε αυθαίρετα το άνω ποσό των 16.915 ευρώ, παρότι το εισέπραξε».

Το κουβάρι φαίνεται να είναι μακρύ. Και εμείς θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία…

Κ4

Στο ενεργειακό «παζάρι» και η Ελλάδα

Σκληρό πολιτικο-διπλωματικό αγώνα δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος και να αναγνωριστεί ως ενεργειακός τροφοδότης της Ευρώπης.

Του Χρήστου Καπούτση

Στόχος είναι ο υποθαλάσσιος πλούτος της ΑΟΖ να βρεθεί κάτω από την πολιτική «ομπρέλα» της ΕΕ. Παράλληλα, κλιμακώνεται ο πολιτικο-διπλωματικός αγώνας προκειμένου να έχει αίσια έκβαση η υπόθεση του Δι-αδριατικού Αγωγού (TAP) ελληνικών συμφερόντων και να επιλεγεί τελικά έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco. Γι’ αυτό ακριβώς, η επίσκεψη Σαμαρά στο Μπακού και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλίεφ θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές. Είναι έντονο το πολιτικο-διπλωματικό παρασκήνιο των ισχυρών κρατών της ΕΕ, που μετέχουν στον διαγωνισμό των δύο αγωγών και διεκδικούν τον περίφημο «νότιο ενεργειακό διάδρομο». Δηλαδή, τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της βαλκανικής χερσονήσου.

Η απόφαση ανήκει στην κοινοπραξία που ελέγχει τα κοιτάσματα του ΣΑΧ ΝΤΕΝΙΖ 2 στο Αζερμπαϊτζάν. Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να αποφασίσουν ποιον από τους υποψήφιους αγωγούς θα επιλέξουν. Στην κοινοπραξία μετέχουν η βρετανική British Petroleum (κατά 25%), η γαλλική Total (10%) η νορβηγική Statoil (10%) και κρατικές εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ αυτών και η Socar.

Οι χώρες της ΕΕ, από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός Nabucco, είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία. Οι κυβερνήσεις τους πιέζουν την ΕΕ να υποστηρίξει τον αγωγό, απορρίπτοντας τον ανταγωνιστικό ΤΑΡ (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία). Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν παρασκηνιακά τον Nabucco, διότι εκτιμούν ότι εξυπηρετεί καλύτερα τον στόχο τους, που είναι η ΕΕ να έχει τη μικρότερη δυνατή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Επισήμως και τυπικά, η ΕΕ τηρεί ουδέτερη στάση. Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί ισχυρά λόμπι και μαίνεται αδυσώπητος πόλεμος στα διπλωματικά παρασκήνια. Για την Ελλάδα, η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ έχει τεράστια αξία. Θα είναι ο μοναδικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα είναι διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο. Τα οικονομικά οφέλη είναι προφανή, αλλά κυρίως θα αναβαθμιστεί η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας.

Εφόσον υλοποιηθεί, ο TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα 2.000 και περιφερειακά 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Keywords
ετε δεη, ενιαιο μισθολογιο, ετε, δεη, γενοπ, δακε, λοβερδος, μισθολογιο, εφεδρεια, μνήμη, εκλογες, δεδδηε, αδμηε, ψηφοδελτια, φως, έωλη, δραση, νέα, αποδειξεις, ήτοι, αυθαιρετα, νεότερα, ελλαδα, αοζ, tap, nabucco, σαμαρας, σαχ, ουγγαρια, ηπα, ρωσία, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, παναγιωτης βλαστος, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, φωτια, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, δεδδηε, αδμηε, ήτοι, έωλη, μνήμη, χωρες, ρωσία, αλβανια, βουλγαρια, γενοπ, γνωση, ετε, ηπα, θεμα, ρουμανια, τηλεφωνο, φως, ωρα, αγωγη, αγωνες, αυστρια, αιμα, βλαστος, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γραμμα, δακε, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δρομος, εγινε, εγγραφα, ευρω, εκβαση, εκμεταλλευση, εκτιμηση, εμειναν, εξελιξη, επενδυσεις, ετε δεη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσια, υποθεση, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κινητο, κομβος, κρασι, λειτουργια, λογια, λομπι, λογο, μηνες, μικρο, μηνυση, νεες θεσεις εργασιας, νερο, νεότερα, νικο, πορτα, σαχ, σχολια, φωνη, χυδαιο, ωρες, αγωνας, ανηκει, εξαρτηση, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, μπροστα, nabucco, πηγες, tap, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα