Πολύς ντόρος για επενδύσεις που θα έρθουν… του χρόνου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Κίνα, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις δύο πρώτες και η αγωνία της ρωσικής «αρκούδας» να ελέγξει το παιχνίδι της ροής του φυσικού αερίου, που εκ των πραγμάτων περνά από την Ελλάδα, γεννά σοβαρές προσδοκίες για «πακτωλό» κεφαλαίων που αναμένεται να πλημμυρίσουν τη χώρα μας. Πόσο εφικτό, όμως, είναι αυτό να γίνει σύντομα;

Πριν από το τέλος της χρονιάς δύσκολα θα δούμε να προκηρύσσονται διαγωνισμοί για τις υποδομές

που ενδιαφέρουν τους Κινέζους, όπως το «Ελ. Βενιζέλος» και το λιμάνι του Πειραιά και ακόμη πιο δύσκολα θα δούμε το χρώμα του ζεστού κινέζικου χρήματος –εάν και εφόσον μετάσχουν και κερδίσουν τους όποιους διαγωνισμούς– πριν από τα μέσα του 2014. Το ενδιαφέρον του κινέζικου δράκου εστιάζεται σε υποδομές όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, εξ ου και το ενδιαφέρον και για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και για το αεροδρόμιο του Καστελίου Κρήτης.

Οι κινεζικοί σιδηρόδρομοι και η COSCO θα συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Κινεζικός όμιλος εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα περιφερειακά αεροδρόμια και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο συστάδες 13 περιφερειακών αεροδρομίων. Η Huawey και η ΖΤΕ, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εκδήλωσαν συγκεκριμένο ενδιαφέρον να δημιουργήσουν ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα και ένα logistic center, όπως η Hewlett Packard. Για μια τέτοια επένδυση θα χρειαστεί αρκετός δρόμος, καθώς πρώτα πρέπει να επιλεγούν οι εκτάσεις όπου και θα εγκατασταθούν.

Οι επιδιώξεις

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ μπορεί να «σηματοδοτεί» τις εξελίξεις γύρω από ενεργειακά θέματα, όμως, το «παιχνίδι» μπερδεύεται από τις διαφορετικές επιδιώξεις που έχουν Ρώσοι, Αζέροι, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Ο Αντώνης Σαμαράς, στην επίσκεψή του στο Μπακού, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP, για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όμως, το πότε και εάν θα κατασκευαστεί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Κάπου εδώ εμφανίζονται στο «παιχνίδι» η Αθήνα και η ΔΕΣΦΑ: την εταιρεία διεκδικούν οι Ρώσοι του Λεονίντ Λεμπέντεφ με τη Sintez και η αζέρικη Soccar. Οι Αζέροι μπαίνουν στον διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ κρατώντας ως ατού την επικείμενη συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου είτε μέσω του αγωγού ΤΑP που θα διέρχεται από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία με προορισμό την Ιταλία είτε μέσω του ανταγωνιστικού NabukoWest που θα διέρχεται από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, προκειμένου να καταλήξει στην Αυστρία.

Η κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ΣαχΝτενίζ του Αζερμπαϊτζάν, την οποία απαρτίζουν οι εταιρείες BP, Total και η εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Soccar εκείνη, δηλαδή, που διεκδικεί τη ΔΕΣΦΑ. Από όλον αυτόν το ντόρο, εκείνο που μπορεί να αποδώσει άμεσα είναι η… προώθηση Κινέζων τουριστών αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα και η πιθανή ενίσχυση των πωλήσεων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην ασιατική χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα