Πολύ… ΛΑΟΣ για να πεθάνει

Ο πρόεδρος κάθεται στο γραφείο του. Ανησυχεί, εκτιμά, σχεδιάζει. Και τώρα, τι; Ο ακροδεξιός χώρος του ελληνικού Κοινοβουλίου κατελήφθη υπό των τραμπούκων, αφήνοντας εδώ κι έναν χρόνο θεσμικά άστεγο τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Και να σκεφτεί κανείς ότι το 1991, σε συστρατευτική των φουσάτων της Νέας Δημοκρατίας εκπομπή, είχε μεταξύ άλλων αναφέρει τη Χρυσή Αυγή ως χώρο από τον οποίο θα μπορούσε να αντλήσει το κόμμα.

Πραγματική ειρωνεία.

Δραματικών διαστάσεων. Ο θίασος των νταήδων αντικαθιστά τον κύριο, για παράδειγμα, Αϊβαλιώτη, που τριγυρνά σε κωμικές εκπομπές του ZOOM, όπου του πετούν κονφετί. Επιζώντες του ΛΑΟΣ, βεβαίως, πρωταγωνιστούν στο Κοινοβούλιο. Κυρίως, ο Μάκης Βορίδης με θεσμική ιδιότητα και ο αεικίνητος υπερεπικοινωνιακός Αδωνις Γεωργιάδης. Για τον πρόεδρο θα παραμένουν πάντα προδότες. Ακόμα και συγχωρεμένοι.

Το «μάσησε» το μνημόνιο

Η αλήθεια είναι ότι ο ΛΑΟΣ δεν θα είχε επιζήσει από εκείνη την ψηφοφορία, ούτως ή άλλως. Θα απαιτούσε στρατηγική ιδιοφυία αδιανόητων διαστάσεων και τη συνδρομή των περιστάσεων, ώστε το κόμμα να ψήφιζε και δεύτερο μνημόνιο και να μην εκμηδενιζόταν εκλογικά. Τελικά, απώλεσε στελέχη πρώτης γραμμής και πλήρωσε την υπερψήφιση του πρώτου άρθρου του πρώτου μνημονίου στην κάλπη με τρόπο βαρύ. Η μνημονιακή περιπέτεια της χώρας μάσησε τον ΛΑΟΣ, την ίδια ώρα που δημιουργούνταν οι συνθήκες εκπλήρωσης των συνθηκών προώθησης μιας ατζέντας, στην οποία το κόμμα καινοτόμησε.

Αν επιστρέψουμε σε ανέμελες εποχές, προ λαίλαπας Γεωργίου Β’ Παπανδρέου Γ’, θα εντοπίσουμε το προσωποπαγές πολιτικό όχημα του κου Καρατζαφέρη να σηκώνει πρώτα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, φέρνοντας στο προσκήνιο πολιτικές εντάσεις και γύρω από το μεταναστευτικό. Τρόπον τινά, το δόγμα «νόμος και τάξη», που εφαρμόζεται κυβερνητικά από τον Νίκο Δένδια και νοηματοδοτείται επικοινωνιακά από τον Σίμο Κεδίκογλου, πρωτοεκφράζεται μεταπολιτευτικά από τον ΛΑΟΣ. Ο Καρατζαφέρης χτυπιόταν στην τηλεοθόνη και στη Βουλή για τον Αγιο Παντελεήμονα. Κατόπιν, η λιτότητα εντάθηκε. Τα μέτρα αγρίεψαν. Ο «κόκκινος στρατός» του σθεναρού Αλέξη Τσίπρα, ενισχυμένος με πρώην πράσινες εφεδρείες, άλλαξε το εκλογικό τοπίο. Και η Χρυσή Αυγή είχε αναλάβει δράση στον δρόμο.

Η υπόσχεση τηρήθηκε

Ορισμένοι αποδίδουν τον κοινοβουλευτικό παραγκωνισμό του ΛΑΟΣ στη δίψα για αξίωμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Στους οπαδούς του υποσχόταν από νωρίς ότι «θα κυβερνήσουμε». Η υπόσχεση τηρήθηκε. Ομως, παρά τη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο πρόεδρος δεν βρέθηκε σε κυβερνητικό θώκο. Επιμένει ότι δεν το θέλησε. Και αποδίδει την ήττα του κόμματος στον ξένο παράγοντα. Κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ και καταγγέλλει δάκτυλό τους και στην άντληση ψήφων του από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ισχυρίζεται ότι ο κος Καμμένος έχει ζητήσει από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ το υπουργείο Αμύνης. Και επικαλείται την από χρόνια αναφορά του σε συμφωνίες και σχέδια συνεκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με την Τουρκία, υπό αμερικανική επίνευση. Θεωρεί, επίσης, πως είναι σκοπίμως αποκλεισμένος από τα ΜΜΕ.

Επενδύει στον χρόνο

Τελευταία το όνομά του ξανακούστηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ. Γίνεται αναφορά σε μια προσέγγιση με τη Νέα Δημοκρατία. Για κάποιους, έχει μικρή σημασία. Αλλοι, βλέποντας πιο μπροστά, στη δεύτερη πράξη μιας ηγεμονίας Σαμαρά επί της όλης Δεξιάς, αποδίδουν σε μια τωρινή στήριξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στις κεντρικές επιλογές της ΝΔ και τις βασικές της κυβέρνησης μια σαφή αξία. Ακούστηκε μέχρι και ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ – με μικρές πιθανότητες να ισχύει κάτι τέτοιο.

Ο Καρατζαφέρης επενδύει και πάλι χρόνο στο χτίσιμο του κόμματος. Στην «πονεμένη περίπτωση» του καναλιού, επιχείρησε κινήσεις ανανέωσης. Θέτει ως επόμενο στόχο όποια εκλογική αναμέτρηση προκύψει. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα, εκτός από μια κατακραυγή αιτίασης για «άλλη μια κωλοτούμπα» από μια επιστροφή στη ΝΔ. Οπου, ναι μεν παραμένει αγαπητός σε μέρος του κόμματος, όμως ουδείς θα επιθυμούσε τώρα μια εσωτερική διχογνωμία επί μιας ενδεχόμενης επιστροφής. Η λέξη-κλειδί είναι «στήριξη». Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι με τις δημοσκοπήσεις να πιέζουν τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον ΛΑΟΣ, ίσως να είχε περισσότερο νόημα μια κάποιου είδους συνεργασία.

Υπερβολική αισιοδοξία

Τα σενάρια των επόμενων εκλογών είναι πολυδαίδαλα. Μέσα στο 2014, θα έχουμε πάντως σίγουρα μια διπλή κάλπη ευρωεκλογών και δημοτικών-περιφερειακών εκλογών. Σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρουσιάζει μιαν υπερβολική, ίσως, αισιοδοξία. Πιστεύει ότι ο χαρακτήρας ψήφου διαμαρτυρίας θα του δώσει ένα 3%. Και θα κοπιάσει πολύ για να επιλέξει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Διότι, ο ίδιος φαίνεται πως έχει στο νου του τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων. Και εκεί ακριβώς είναι που ενδέχεται και να θέλει να κλείσει το μάτι στη ΝΔ. Μεγαλεπίβολος στόχος…

Keywords
Τυχαία Θέματα