Αστέριος Ρεϋνικ: «Να πιστεύετε στον εαυτό σας και να μη χάνετε ποτέ την ελπίδα σας»

Του Τάσου Ντούβλη

Ο Αστέριος Ρέυνικ είναι μόλις δέκα ετών, μαθητής της Δ’ τάξης του δημοτικού σχολείου, μένει στο Λιτόχωρο Πιερίας και είναι ο νικητής του διαγωνισμού ζωγραφιάς «Doodle 4 Google» με θέμα: «Η Ελλάδα μου». Το έργο του Αστέριου κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα από περίπου 8.000 ζωγραφιές παιδιών, ηλικίας από 6 έως 18 ετών.

Μιλώντας στο «Π», περιγράφει τα συναισθήματά του για το βραβείο που κέρδισε, εκφράζοντας παράλληλα την αγάπη του και την υπερηφάνεια του για την Ελλάδα.

Γεμάτος πίστη και ελπίδα για τον ίδιο και το «αύριο» της χώρας μας, ζητεί από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, παρά τις δυσκολίες, να… μην το βάλουν κάτω.
«Μ’ αρέσει πάρα πολύ η Ελλάδα, είναι το καλύτερο μέρος που θα μπορούσα να ζήσω», αναφέρει ο μικρός Αστέριος, με έναν τόνο συγκίνησης και χαράς.
Του ζητήσαμε να μας πει, αν είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε δεκάδες παιδιά της ηλικίας του, τι θα ήταν αυτό που θα ήθελε να τους μεταφέρει και τότε μας απάντησε πως: «Θα ήθελα να πω να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους». Το μήνυμα του Αστέριου μέσω του «Π» δημιουργεί συγκίνηση και θαυμασμό. Ισως είναι αυτό που πρέπει να μείνει σε όλους μας μέσα από τη νίκη του, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Πόσω μάλλον, όταν τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε έναν ενήλικα, αλλά σε ένα δεκάχρονο παιδί, το οποίο έχει ανάγκη από όνειρα και δεν επιτρέπει σε κανέναν να του τα κλέψει…
Η αισιοδοξία του είναι εμφανής, καθώς όπως ο ίδιος λέει «πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά στη χώρα μας». Εν συνεχεία, με την απογοήτευση να «ζωγραφίζεται» στον τόνο της φωνής του μάς παραθέτει το «παράπονό» του:
«Αυτό που με στεναχωρεί είναι όταν πάω στη Θεσσαλονίκη και βλέπω πολλά παιδιά να ζητιανεύουν στους δρόμους ή να έχουν μία ταμπελίτσα που να λέει: ‘‘πεινάω’’. Αυτό με στεναχωρεί πολύ». Ετσι, λοιπόν, αντιλαμβάνεται ίσως ένας δεκάχρονος την κρίση στη χώρα μας, δημιουργώντας θλίψη στον ίδιο και τους μεγαλύτερους, αλλά και μεταφέροντας μέσα από τα λόγια του αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα για το μέλλον.

Χαρά και συγκίνηση

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δεν το περίμενα καθόλου, αλλά το πίστευα. Οταν είδα ότι ήμουν στους φιναλίστ, τότε το πίστεψα λίγο παραπάνω. Είχα πολύ αγωνία να δω τι θα γίνει», αναφέρει ο μικρός Αστέριος στο «Π», περιγράφοντας τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά και μετέπειτα. «Εκανα αρκετές ζωγραφιές μέχρι να καταλήξω σε αυτήν. Είχα κάνει κάποιες άλλες με τα ίδια στοιχεία, τη θάλασσα και τον ήλιο, αλλά και άλλα προσχέδια, με φόντο τον Ολυμπο και το κλαδί ελιάς», μας επισημαίνει ο δεκάχρονος νικητής του διαγωνισμού, ο οποίος τελικά κατέληξε στο τρίτο του σκίτσο, δηλώνοντας τυχερός.

Φίλοι και συγγενείς τον συγχαίρουν καθημερινά για την επιτυχία που είχε στον διαγωνισμό, ενώ εκείνο που τον συγκίνησε, όπως λέει ο ίδιος, είναι το εξής: «Μου άρεσε πάρα πολύ που, όταν πήγα στο σχολείο, με υποδέχτηκαν όλοι οι συμμαθητές μου θερμά και μου προσέφεραν ένα μπουκέτο λουλούδια».

Αστέρι ο… Αστέριος

Η μητέρα του μικρού Αστέριου, η κυρία Μαρίνα Χαρωνιτάκη, μιλώντας στο «Π» για τον γιο της, περιγράφει το πώς προέκυψε η συμμετοχή του στον διαγωνισμό. «Είδα τον διαγωνισμό μέσα από την ιστοσελίδα της Google. Αρκετό καιρό μπαίνω στην ιστοσελίδα και ψάχνω για όποιους παιδικούς διαγωνισμούς διοργανώνονται. Με ενδιαφέρει τα παιδιά μου –έχω ακόμη ένα γιο, δύο χρόνια μεγαλύτερο, τον Τζορτζ– να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, όχι μόνο ζωγραφικής αλλά και άλλου είδους, όπως μαθηματικών, φυσικής κ.α. Κάτι βέβαια που και τα παιδιά αναζητούν».

Οπως μας εξηγεί, ο Αστέριος παλαιότερα είχε αναδειχθεί νικητής σε άλλον διαγωνισμό ζωγραφικής, ενός παιδικού περιοδικού. Τόσο εκείνος όσο και ο αδελφός του συμμετέχουν συχνά σε παρόμοιους διαγωνισμούς και τους αρέσει πάρα πολύ. Σύμφωνα με τη μητέρα του μικρού Αστέριου, δεν μετρά το αποτέλεσμα, αλλά η προσπάθεια του κάθε παιδιού. Φυσικά, το γεγονός ότι ο γιος της αναδείχθηκε νικητής ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού, ενώ υπήρχαν και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας την κάνει να «πλέει σε πελάγη ευτυχίας» και να νιώθει περήφανη ως μητέρα.
Το μήνυμα του διαγωνισμού δεν είναι η ζωγραφιά του Αστέριου, επισημαίνει η μητέρα του. «Το γεγονός ότι το θέμα του διαγωνισμού ήταν η Ελλάδα μου και ότι ο Αστέριος αποτύπωσε την Ελλάδα, έτσι όπως την αποτύπωσε –δηλαδή με φωτεινά χρώματα, ήλιο και θάλασσα– είναι η πραγματικότητα. Δεν το βλέπω ως μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα αυτή είναι», αναφέρει η Μαρίνα Χαρωνιτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα