Με πρόστιμο 150.000 ευρώ ημερησίως «κινδυνεύει» η Ιταλία για τα πειραματόζωα

Με πρόστιμο έως και 150.000 ευρώ ημερησίως κινδυνεύει να τιμωρηθεί η Ιταλία, εάν συνεχίσει να αγνοεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά την χρήση των ζώων σε πειράματα.

Η Ιταλία δεν έχει τροποποιήσει ακόμη τη νομοθεσία, βάσει της οποίας θέτονται περιορισμοί σχετικά με την χρήση των ζώων, κάτι που έπρεπε να κάνει από τον Νοέμβριο του 2012, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2010, για την προστασία των ζώων, τα οποία χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς.

Η Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν σύστασης του Επιτρόπου

Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ, να επιβάλει χρηματική ποινή στη Ρώμη ύψους 150.787 για κάθε ημέρα στη που καθυστερεί να εκπληρώσει την υποχρέωσή της.

Η αρχές ισχυρίζονται ότι η αλλαγή της νομοθεσίας προβλεπόταν να γίνει τον Δεκέμβριο του 2013, όμως αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2014, δικαιολογώντας έτσι την αργοπορία τους.

Η Επιτροπή όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της ανησυχεί μήπως ότι θα προκύψουν και νέες καθυστερήσεις.

Όπως ορίζει η οδηγία του 2010 που αφορά τη χρήση ζώων για επιστημονικά πειράματα, η πρακτική αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες μεθόδους, όταν αυτό είναι δυνατόν να γίνει, αλλά και ο πόνος που δέχονται τα ζώα θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο.

Μόνο σε περιπτώσεις που απαιτούνται πειραματόζωα για την θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον θα επιτρέπονται.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Επιτροπή αναφέρουν ότι περίπου 11,5 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιήθηκαν το 2011 για επιστημονικούς σκοπούς.

The post Με πρόστιμο 150.000 ευρώ ημερησίως «κινδυνεύει» η Ιταλία για τα πειραματόζωα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα