ΟΟΣΑ: Δεν είναι μεγάλο το ελληνικό Δημόσιο, απλά δεν λειτουργεί σωστά

Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μεγάλο, απλά δεν λειτουργεί σωστά λόγω της λανθασμένης κατανομής των υπαλλήλων, αναφέρει νέα έρευνα του ΟΟΣΑ, την οποία επικαλείται το βρετανικό περιοδικό Economist.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία του 2011, ενώ παρουσιάζονται οι αποκλίσεις από χώρα σε χώρα.

Στο διάγραμμα της έρευνας με τα ποσοστά απασχόλησης σε κυβερνήσεις

και δήμους χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση, καθώς το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται στο 21% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Σε άλλες εννέα χώρες δηλαδή καταγράφονται μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης στο δημόσιο: Νορβηγία, Δανία, Τσεχία, Ρωσία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Σλοβενία, Ολλανδία.

Χώρες που καταγράφουν μικρότερο ποσοστό από την Ελλάδα είναι η Πολωνία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Σλοβακία, η Χιλή, η Γερμανία, η Ισπανία, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Μάλιστα, από τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων αντιστοιχεί στη Νορβηγία (34%), ενώ το μικρότερο στο Μεξικό (10%).

Η έρευνα αναφέρεται και στους τρόπους με τους οποίους πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στις διάφορες χώρες. Στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται απευθείας από το δημόσιο, σε αντίθεση με τις ανατολικές χώρες, όπως οι Πολωνία και Τσεχία, όπου κατά βάση οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται εμμέσως, από επιχειρήσεις του δημοσίου.

Από το 2001 έως το 2011 τα ποσοστά των κυβερνητικών υπαλλήλων μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Βρετανία και τον Καναδά, χώρες στις οποίες καταγράφεται μικρή αύξηση.

The post ΟΟΣΑ: Δεν είναι μεγάλο το ελληνικό Δημόσιο, απλά δεν λειτουργεί σωστά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα