Λαφαζάνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά»

«Η δημοκρατία, ιδιαίτερα στον ‘‘κυβερνητικό’’ ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η μεγάλη εγγύηση ενότητας, αποτελεσματικότητας, επιτυχίας, συνέπειας και ριζοσπαστικότητας του κυβερνητικού μας έργου», επισημαίνει με νόημα ο κ. Λαφαζάνης και σπεύδει να διευκρινίσει ότι «η συνοχή μας στηρίζεται στην ελεύθερη έκφραση διαφορετικών απόψεων και διαφυλάσσεται με τον πλήρη σεβασμό στις πλειοψηφικές αποφάσεις και όχι σε μέτρα καταστολής».

Αναφερόμενος

στο δημόσιο χρέος, το προσδιορίζει όχι μόνον άδικο αλλά και μη βιώσιμο και διευκρινίζει πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει άμεσα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους και θα προχωρήσει, επίσης άμεσα, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Εξηγεί, δε, πως όλα τούτα θα τα διεκδικήσει με διαπραγματεύσεις. Αν, όμως, δεν έχουν επιτυχή κατάληξη, τότε θα κυριαρχήσει η επιβίωση του λαού και η προοπτική της πατρίδας.

Κατά γενική παραδοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Στην πορεία του αυτή, η προπαγάνδα κυβέρνησης και λοιπών φιλομνημονιακών δυνάμεων αναδεικνύουν σε έσχατο βαθμό την όποια εσωκομματική διαφοροποίηση. Πώς θα ξεπεράσετε τον σκόπελο;

Η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ και η ελεύθερη κατάθεση των όποιων διαφορετικών απόψεων κατά τις συζητήσεις στα συλλογικά σώματα του κόμματος δεν αποτελεί σκόπελο για την πορεία μας που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Αντίθετα, η δημοκρατία στις γραμμές μας συνιστά πλεονέκτημα και δύναμή μας. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης των διαφορετικών απόψεων και τον πλήρη σεβασμό στις συλλογικές πλειοψηφικές αποφάσεις, οι οποίες και θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις επιλογές μας. Από εκεί και πέρα, κάθε απόπειρα του αστικού πολιτικού μπλοκ να κάνει δημαγωγία και φτηνό λαϊκισμό με τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα πέφτει στο κενό, αλλά και θα στρέφεται ενάντια στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτοντας ακόμη περισσότερο τον αναχρονισμό, την αντιδραστικότητα και το αδιέξοδό τους.

Πολλές φορές οι δικές σας θέσεις και της «Αριστερής Πλατφόρμας» -κυρίως για το ευρώ- έχουν γίνει πρωτοσέλιδα… Αλήθεια, κατά πόσο η εν λόγω πολιτική τακτική των αντιπάλων μπορεί να διαταράξει την πολιτική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ;

Η συνοχή ενός κόμματος διατηρείται και ενισχύεται όχι με την εσωκομματική καταστολή και την τεχνητή ομοφωνία, αλλά με την κομματική δημοκρατία και τον ελεύθερο εσωκομματικό διάλογο. Η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και η ενωμένη πορεία του είναι διασφαλισμένες και αδιατάρακτες, γιατί στηρίζονται σε βαθιές δημοκρατικές και ριζοσπαστικές βάσεις.

Οταν, εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα στρατευτείτε στην πολιτική γραμμή της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ ή ενδέχεται να αντιδράσετε υπέρ των δικών σας θέσεων;

Οπως γνωρίζετε, πάντα εκφράζω την προσωπική μου άποψη στις συλλογικές μας κομματικές διεργασίες, ενώ πάντα, επίσης, στον δημόσιο λόγο μου, διατυπώνω τις συλλογικές πλειοψηφικές αποφάσεις του κόμματος, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές θέσεις μου. Αυτό έκανα πάντα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, όταν με το καλό ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει, με τη θέληση και τους αγώνες του λαού μας, κυβέρνηση. Η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούσε έναν ΣΥΡΙΖΑ του 4%, που πρέπει να ξεχαστεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο στην κυβέρνηση. Τέτοιου είδους μεταλλάξεις δεν πρέπει ούτε πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοκρατία, ιδιαίτερα στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η μεγάλη εγγύηση ενότητας, αποτελεσματικότητας, επιτυχίας, συνέπειας και ριζοσπαστικότητας του κυβερνητικού μας έργου.

Τις τελευταίες ημέρες, προβάλλεται η θέση του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκε στη συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» ότι δεν θα προβείτε σε μονομερείς αποφάσεις κατά των δανειστών παρά μόνον σε περίπτωση που οι ίδιοι το προκαλέσουν και αν είναι υπέρ των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας. Μπορείτε να το κάνετε πιο… λιανά;

Δεν ξέρω πόσο πιο λιανά να το πω. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει άμεσα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους και θα προχωρήσει, επίσης άμεσα, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου, τουλάχιστον, μέρους του χρέους. Αυτήν τη διαγραφή θα την επιδιώξουμε κατ’ αρχάς με διαπραγματεύσεις. Αν αυτές δεν έχουν θετική κατάληξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει, έτσι κι αλλιώς, για να αντιμετωπίσει τον βραχνά ενός χρέους που όχι μόνο είναι άδικο, αλλά κυρίως δεν είναι βιώσιμο. Πρωταρχική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και η προοπτική της πατρίδας μας και όχι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πιστωτών.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος –όπως ομολογείται διεθνώς, πλέον- δεν είναι βιώσιμο. Εχει εκφραστεί η άποψη για μια νέα διεθνή διάσκεψη, όπως εκείνη του Λονδίνου το 1953. Με ποιους συμμάχους θα το διεκδικήσει η Ελλάδα;

Η διαγραφή του μεγαλύτερου, τουλάχιστον, μέρους του χρέους, για την οποία σας μίλησα, δεν είναι πανάκεια. Και μετά από μια τέτοια διαγραφή, ακόμα και μετά από διαγραφή όλου του χρέους, τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας για να βγούμε από την κρίση θα είναι πολύ δύσκολα. Χωρίς τη διαγραφή αυτή, όμως, η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον. Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο μεγάλο και τολμηρό εγχείρημα διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, απαιτείται πρώτα απ’ όλα η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η αγωνιστική βούληση του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη, ο οποίος, ταυτόχρονα, θα προκαλέσει ένα μεγάλο ντόμινο αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα στον Νότο, που πνίγονται και αυτοί στα χρέη. Θα δημιουργήσει, επίσης, ένα κύμα υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας από ρεαλιστικές πολιτικές φωνές στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα που εκτείνονται πολύ πέραν της Αριστεράς, οι οποίες κατανοούν πολύ καλά ότι το θέμα του χρέους για την Ελλάδα είναι πρόβλημα ύπαρξης.

Από πολλά κέντρα εγκαλείστε ότι διολισθαίνετε σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Είναι αλήθεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε νέο ούτε παλιό ΠΑΣΟΚ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει ή να προσομοιάσει με όλα όσα αντιπάλεψε με πάθος και συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύσει μια σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, ικανή να αναμετρηθεί με την κρίση, να στήσει τη χώρα ξανά στα πόδια της πάνω σε νέα γερά θεμέλια και να ανιχνεύσει νέους δίκαιους προοδευτικούς δρόμους εθνικής ανεξαρτησίας με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Τελικά, σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ποιο υπουργείο θα θέλατε να προσφέρετε γνώσεις και εμπειρίες;

Είναι μέγα λάθος και σίγουρος προσανατολισμός αποτυχίας να σκεφτόμαστε την προσφορά γνώσεων και εμπειριών σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με όρους υπουργικών αξιωμάτων. Εγώ δεν θέλω και δεν μπορώ να σκεφτώ με αυτόν τον τρόπο. Δίνουμε μια σκληρή μάχη για να κατακτήσουμε την κυβέρνηση. Μια μάχη που είναι αλληλένδετη με τον αγώνα και τον σχεδιασμό για να πετύχει η κυβέρνηση της Αριστεράς στο τιτάνιο έργο της.

Σε αυτόν τον αγώνα, του οποίου τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας, πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, όλες τις ικανότητες, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το πάθος μας. Και αυτά ανεξάρτητα από θέσεις, αξιώματα, ρόλους, κόπους και θυσίες.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό, στην εφημερίδα Παρασκήνιο, 28/2/2014

The post Λαφαζάνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα