Ο… κωδικός Χρυσή Αυγή «καθορίζει» ακόμη και την εκλογή Προέδρου

Της Ελλης Τριανταφύλλου

Θεαματική αναδιάταξη των πολιτικών ισορροπιών, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμη και στη διασφάλιση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, και ως εκ τούτου στην υπέρβαση του σκοπέλου των πρόωρων εκλογών, προοιωνίζονται οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις περί τη Χρυσή Αυγή.

Το πόρισμα των δύο ανακριτριών, με το οποίο ζητείται

η άρση της ασυλίας και των υπόλοιπων βουλευτών του κόμματος Μιχαλιάκου, προκειμένου να διωχθούν ποινικά και να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, θεωρείται από πολλούς ότι δημιουργεί το πλαίσιο που θα επιτρέψει στην πολιτεία να νομοθετήσει, προκειμένου το νεοναζιστικό μόρφωμα να τεθεί εκτός νόμου. «Ο δρόμος έχει πλέον στρωθεί» εκτιμούν νομικοί, αλλά και πολιτικοί κύκλοι.

Αν και τα μέλη της Χρυσής Αυγής έσπευσαν να ιδρύσουν άλλον πολιτικό φορέα για να προλάβουν την εξέλιξη, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και είναι θέμα ολίγου χρόνου η απονομιμοποίηση του κόμματος Μιχαλολιάκου.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του «Π», πάντως, επιβεβαιώνουν ότι στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου εξακολουθούν να συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές πολιτικές λογικές σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της Χρυσής Αυγής, η οποία εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Η πρώτη, την οποία συμμερίζονται αρκετά κυβερνητικά στελέχη, τάσσεται υπέρ της δυναμικής αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα, στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν το πόρισμα των δύο ανακριτριών ως χρυσή ευκαιρία προκειμένου, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Ακόμη και αν κατορθώσουν να κατέβουν στις εκλογές με νέο όνομα, θα έχουν υποστεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πλήγμα, τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και επίπεδο προσώπων» σημειώνουν χαρακτηριστικά, προβλέποντας ότι πέραν του σκληρού πυρήνα, η δυναμική του κόμματος θα συρρικνωθεί σημαντικά. Οι ίδιοι κύκλοι αναδεικνύουν και τα εσωτερικά προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η Χρυσή Αυγή μετά την προφυλάκιση του αρχηγού της και κορυφαίων στελεχών, με αιχμή τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου, κ. Κασσιδιάρη. «Αν το κόμμα τεθεί εκτός νόμου, τα εσωτερικά του προβλήματα θα γιγαντωθούν» λένε και προβλέπουν διάσπαση δυνάμεων στο κόμμα Μιχαλολιάκου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητεί στα παράθυρα του κοινοτικού δικαίου τρόπο αποφυλάκισης στην περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής, κάτι που όμως, παραμένει θολό, καθώς το όλο εγχείρημα σχετίζεται άμεσα και καθοριστικά με τον χρόνο εκδίκασης της υπόθεσής του.

Ισχυρή, όμως, είναι και η επιχειρηματολογία όσων αντιμετωπίζουν με περίσκεψη ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η απάντηση στην αναβίωση του ναζισμού μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ» εκτιμούν, προσθέτοντας ότι αν η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου, τότε η εξέλιξη θα λειτουργήσει υπέρ του βασικού πολιτικού αντιπάλου της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κυβερνητικό παρασκήνιο, πάντως, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αφού αν τελικώς η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου, τότε το σύνολο των βουλευτών που θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέφτει αυτόματα από τους 300 στους 282. Αν στα παραπάνω υπολογιστεί και η προαναγγελία του ΚΚΕ ότι προτίθεται να απόσχει από τη διαδικασία ανάδειξης του νέου πολιτειακού άρχοντα, μη στηρίζοντας κανέναν, δηλαδή, τότε ο καθαρός αριθμός των βουλευτών που θα κληθούν να τον εκλέξουν πέφτει στους 270. Αυτό σημαίνει ότι στην τρίτη εκλογή, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χρειαστεί μόλις 162 βουλευτές, δηλαδή τα τρία πέμπτα των 282 και όχι 180 που απαιτεί η παρούσα σύνθεση της Βουλής. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αποστροφή του υπουργού Αμυνας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι η παρούσα Βουλή πρέπει, αλλά και μπορεί, να εκλέξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά και οι συνεχείς αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Ολα τα παραπάνω σενάρια, βεβαίως, περικλείουν πολλούς αστάθμητους παράγοντες και αρκετά «αν». Αποτυπώνουν, ωστόσο, τον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει στην αιχμή του την εξάντληση της τετραετίας, ή αν δεν γίνεται διαφορετικά, την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες με ευθύνη, ωστόσο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα, και σίγουρα πολύ πριν από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλωστε, και για τις τελευταίες, η παράμετρος Χρυσή Αυγή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική.

Ρεπορτάζ από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 28/2/2014

The post Ο… κωδικός Χρυσή Αυγή «καθορίζει» ακόμη και την εκλογή Προέδρου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα