Εκλογικός αιφνιδιασμός και μετεκλογικό δημοψηφισμα στο τραπέζι της Κουμουνδούρου

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Ολα τα ενδεχόμενα με τα οποία θα κληθεί να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που μετά από μια εκλογική αναμέτρηση θα αναλάβει την εξουσία εξετάζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, την εβδομάδα που μας πέρασε, τα στελέχη της Κουμουνδούρου έβαλαν στο τραπέζι για πρώτη φορά και το θέμα του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι

θελήσουν να «στριμώξουν» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν εφαρμόσει όσα λέει.

Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έχει φορτιστεί αρνητικά ως έννοια, καθώς τον Νοέμβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει παρόμοια εξαγγελία, με αποτέλεσμα την εξωθεσμική ανατροπή του από την πρωθυπουργία, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι «θα πρέπει να έχουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, γιατί ο πόλεμος που θα δεχθούμε δεν θα έχει προηγούμενο». Με τη λογική, μάλιστα, ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να επιδιώκει και να έχει τη διαρκή στήριξη του λαού στις αποφάσεις της, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έθεσαν το θέμα του δημοψηφίσματος προς συζήτηση.

Ο πρώτος που ανέφερε το θέμα ήταν ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Εμείς λέμε ότι έχουμε όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Πουλάκης, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν οι εταίροι πουν όχι σε όλα τα επιχειρήματα μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, και πρόσθεσε: «Αν, τελικά, πουν όχι, το όπλο της ελληνικής κυβέρνησης είναι,από τη στιγμή που θα είναι νεοεκλεγμένη και θα έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού, -το έχει πει και ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του- να πάει σε μία επικοινωνία στον κόσμο, σε ένα δημοψήφισμα». Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να ανοίξει τα

χαρτιά του καταθέτοντας την πρόταση για δημοψήφισμα, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο θα έχουν προηγηθεί πολλά και καθοριστικά γεγονότα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κράτησε αποστάσεις χαρακτηρίζοντάς το «πρωθύστερο».

Παρ’ όλα αυτά, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και επισήμανε το εξής: «Νομίζω ότι είναι πρωθύστερο το να μιλήσουμε αυτήν τη στιγμή για τέτοιου είδους όπλα που αναμφισβήτητα διαθέτει ή θα διαθέτει τότε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι της ώρας αυτήν τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε ακόμα ότι ούτε οι μονομερείς ενέργειες, ούτε το δημοψήφισμα βρίσκονται στις αρχικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς είπαμε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας οι μονομερείς ενέργειες. Και πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε ποια είναι τα όπλα της χώρας μας. Και τα όπλα της χώρας μας είναι αφενός η ισότιμη συμμετοχή στην ευρωζώνη, δεν είμαστε ενοικιαστές, συνιδιοκτήτες είμαστε, σ’ ένα μικρό μέρος, αλλά συνιδιοκτήτες είμαστε. Αρα, λοιπόν, δεν μπορούν να μας πετάξουν έξω και κυρίως να καταλάβουν -κι αυτό έχει μεγάλη σημασία- ότι Ευρώπη, χωρίς την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας, που αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της, δεν μπορεί να υπάρξει», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός πάντως ότι μετά τον Γιάννη Δραγασάκη ένα ακόμα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο θέμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται έντονος διάλογος για την επόμενη μέρα των εκλογών και για τις δυνατότητες που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας να αντιδράσει. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Δραγασάκης, είχε αφήσει μάλιστα να εννοηθεί πως οποιαδήποτε απόφαση που τυχόν χρειαστεί να πάρει μία κυβέρνηση της

Αριστεράς, αν συναντήσει την άρνηση των δανειστών για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, θα χαραχθεί «σε αντιστοιχία με τη δημοκρατικά εκπεφρασμένη συλλογική βούληση και τη διαρκή στήριξη του λαού».

Την ίδια στιγμή, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για βουλευτικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές. «Εάν κανείς πιστέψει αυτά που λένε τα στελέχη της κυβέρνησης, ότι δη- λαδή στις αρχές Μαΐου θα υπάρξει μια καλή απόφαση για το χρέος -με την επιμήκυνση ή τη μείωση των τόκων-, τότε δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο πρωθυπουργός δεν θα την εκμεταλλευτεί στήνοντας κάλπες για εθνικές εκλογές. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, τότε η όποια απόφαση δεν θα σημαίνει τίποτα. Θα είναι ένα λευκό χαρτί που οι δυο εταίροι δεν θα μπορούν να πουλήσουν στο εσωτερικό της χώρας».

Εχοντας, λοιπόν, κατά νου αυτή την εξέλιξη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα που θα υπάρχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, δίνοντας έναν καθαρά πολιτικό τόνο σε αυτές τις αναμετρήσεις. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι επενδύουν πολλά στην υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον Δήμο Αθήνας, η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να δώσει τη μεγάλη της μάχη.

Αξιολογώντας, μάλιστα, την επίθεση που δέχεται η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια από την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν λένε ότι η Ρένα Δούρου είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει την περιφέρεια, ενώ ο Σακελλαρίδης μπορεί άνετα να αντιμετωπίσει το διασπασμένο μνημονιακό μέτωπο που εκφράζουν οι κύριοι Καμίνης, Σπηλιωτόπουλος και Κακλαμάνης.

Ρεπορτάζ από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 28/2/2014

Φωτογραφία: FosPhotos.com

The post Εκλογικός αιφνιδιασμός και μετεκλογικό δημοψηφισμα στο τραπέζι της Κουμουνδούρου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα