Γερουσία: Καταδίκη της χρήσης βασανιστηρίων από τη CIA

Στη καταδίκη μεθόδων ανάκτησης που βασίζονται στα βασανιστήρια όπως αυτή του εικονικού πνιγμού προχώρησε η Γερουσία. Αυτό έγινε μέσω της ανασκευής της σύνοψης 480 σελίδων για τη χρήση των ακραίων μεθόδων που είχε αποτυπωθεί από τη CIA.

Ανάμεσα σε άλλα, η έκθεση της Γερουσίας αναφέρει ότι η CIA παραπλάνησε σκοπίμως την κυβέρνηση και τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τις μεθόδους ανάκρισης που εφάρμοζε κατά τη διάρκεια

της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.

Η απόφαση πάρθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ. Ειδικότερα η γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν, η πρόεδρος της Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι η πρόταση εγκρίθηκε με ψήφους 11 υπέρ έναντι 3 κατά.

Το επόμενο βήμα είναι η Επιτροπή της Γερουσίας να ζητήσει από τον Λευκό Οίκο να αποχαρακτηρίσει την πολιτικά ευαίσθητη έκθεση.

Αν και η έκθεση δεν θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θέλει να δημοσιοποιηθεί ένα μέρος της έκθεσης αυτής.

Η CIA κατηγορείται ότι παρεμπόδισε τις εργασίες των ομάδων της επιτροπής της Γερουσίας, απαλείφοντας αρχεία από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της επιτροπής.

The post Γερουσία: Καταδίκη της χρήσης βασανιστηρίων από τη CIA appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα