Η Μαργαρίτα: Το πρώτο mall της Ελλάδας

22:25 3/4/2014 - Πηγή: iPop

Στις αρχές της δεκαετίας του 30 , όποιος περπατούσε στην Εγνατία –τον εμπορικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης του τότε- δεν θα μπορούσε να μην σταματήσει στο νούμερο 31. Η εσωτερική αυλή ενός φτωχικού σπιτιού, που σύντομα μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο, αποτέλεσε ατραξιόν της πόλης. Και πως να μην αποτελέσει; Σπάνια συναντούσαν κάτι τόσο πολυτελές, στο πικ της κοινωνικής και πολιτικής ύφεσης.

«Λαϊκό προσκήνυμα. Όταν πέρασα για πρώτη φορά νόμιζα ότι κάποιος πολιτικός βγάζει λόγο! Για τόσο κόσμο μιλάμε»

μας λέει ένας ηλικιωμένος της γειτονιάς. «Βέβαια η αγορά αφορούσε κυρίως τις γυναίκες». Πράγματι, το πρώτο εμπορικό κέντρο, η αγορά Κολόμβου υμνούσε την γυναίκα! Παντοπωλείο, εσωρουχάδικο, καφεκοπτείο και γαλακτοπωλείο ήταν τα τέσσερα πρώτα μαγαζιά της στοάς.

«Οι άνδρες πήγαιναν κυρίως για να πάρουν μάτι τις τόσες πολλές μαζεμένες γυναίκες. Λίγο καιρό μετά, βέβαια, άνοιξε και ένα εστιατόριο που πουλούσε μόνο φασολάδα! Εκεί θα έβλεπες παντελονάτους»

Για την ιστορία, το εστιατόριο με την παραδοσιακή φασολάδα έκλεισε μόλις πριν λίγα χρόνια!

Σήμερα η στοά πατάει πάνω στις μόδες της εποχής. Είναι γνωστή η αγάπη του κόσμου για τα εναλλακτικά μαγαζιά, τις κρυμμένες γωνιές, και τον διαφορετικό τρόπο διασκέδασης.

Πριν δύο μήνες , στην στοά, άνοιξε ο πολυχώρος « Μαργαρίτα », ο οποίος έχει με τη σειρά του τη δική του ιστορία, (όπως όλα τα μαγαζιά της στοάς).

Στο παρελθόν ήταν δύο ξεχωριστά μαγαζία, μεσοτοιχία. Το ένα μαγαζί, αφιερωμένο στη φοξ τροτ, ενώ δίπλα το μπαράκι «λαμπατέρ live” φιλοξενούσε ζωντανή μουσική , νέων καλλιτεχνών.

Η «Μαργαρίτα» συνδυάζει το παλιό με το καινούριο με απόλυτη αρμονία. «Αυτός ήταν και ο σκοπός μας» αναφέρει ο υπέυθυνος του μαγαζιού.

Όταν φτιάχτηκε το μαγαζί, το μόνο μέλημα των ιδιοκτητών ήταν να τιμήσουν την ιστορία της στοάς κάνοντάς την σύγχρονη και προσιτή στους νέους. Ήθελαν να κρατήσουν τη νοσταλγική αύρα του χώρου. Γι’αυτό και κράτησαν ατόφιο το επιβλητικό πάτωμα του 1930.

« Εμείς πάμε με την εποχή και όχι η εποχή με εμάς. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα όλντ φάσιον μαγαζί, που να παραμένει διαχρονικό. Να παραμείνει στο χρόνο χωρίς να χρειάζεται καμία επιπλέον παρέμβαση»

Και τα κατάφεραν. Εκτός από μοδάτα κοκτέηλς και διαφορετικές ποικιλίες καφέ, προσέθεσαν και φαγητό, για τους πεινασμένους περαστικούς. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης μάλιστα – ο βασικός ιδιοκτήτης της Μαργαρίτας- ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη για να ανακαλύψει κρυφές συνταγές φαγητού και τα καλύτερα αποστάγματα ρακής, τσίπουρου και γκράπας.

Αν περάσεις από την Θεσσαλονίκη μην ξεχάσεις να επισκεφτείς την “Μαργαρίτα”. Θα σου ξυπνήσει μνήμες μίας άλλης εποχής!

Plus

Είναι σίγουρο, ότι όποια ώρα της ημέρας και να πας, θα συναντήσεις θιάσους ηθοποιών, παρουσιάστες της τηλεόρασης και τραγουδιστές. Η «Μαργαρίτα» είναι από το πιο γνωστά καλλιτεχνικά στέκια της Θεσσαλονίκης.

The post Η Μαργαρίτα: Το πρώτο mall της Ελλάδας appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα