ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Καινοτομία με… έμπνευση

Επιμέλεια: Αβέρκιος Λουδάρος [email protected]

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος Σεπτεμβρίου 2012-Φεβρουαρίου 2013, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί το εικαστικό φεστιβάλ «Inspire» που θα διαρκέσει έως και τις 7 Οκτωβρίου. Inspire σημαίνει έμπνευση. Αυτή είναι η λέξη που εγκαταλείπουμε στην πνιγηρή καθημερινότητα, αυτός είναι ο τίτλος του νέου θεσμού του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μην περιμένετε μόνο μια ακόμα έκθεση εικαστικών. Το ΜΜΣΤ

καινοτομεί και πάλι, καθώς στήνει ένα εργαστήριο τέχνης και γύρω του ένα φεστιβάλ που εμπνέεται από τη δουλειά των καλλιτεχνών και εμπνέει το κοινό που θα το απολαύσει. Για τη φετινή πρώτη διοργάνωση του «Ιnspire» με τίτλο έμπνευση «Τhe World is not Enough», το μουσείο προσκαλεί τους εικαστικούς Lionel Estève (Γαλλία, Βέλγιο) και Αλέξανδρο Τζάννη (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο) που θα συνεργαστούν με 80 περίπου Έλληνες και ξένους νέους δημιουργούς μέσα στους χώρους του μουσείου στη Θεσσαλονίκη. Γύρω από αυτόν τον πυρήνα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, οργανώνονται εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες και εκδόσεις που θα συμπληρώσουν την εμπειρία μιας από τις πιο τολμηρές και πρωτότυπες πράξεις τέχνης στη χώρα μας.
Το Εικαστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Inspire» είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Α΄ ΔΡΑΣΕΙΣ: εργαστήριο, ημερίδα, έκθεση παραγόμενου υλικού
20 Σεπτέμβρη – 7 Οκτώβρη 2012
Επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου, Θούλη Μισιρλόγλου, Λυδία Χατζηιακώβου
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε: 
- Ημερίδα με διεθνείς προσκεκλημένους: τους καλλιτέχνες Peter Kogler και Franck Bragigand, καθώς και τον ιστορικό τέχνης και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΜΣΤ, Ντένη Ζαχαρόπουλο. 
- Έκθεση του παραγόμενου στο workshop έργου στους χώρους του ΜΜΣΤ (28.09 έως 7.10.2012). 
- Αναλυτική τετράχρωμη έκδοση, που θα συνοδεύσει τη λήξη του φεστιβάλ και θα περιέχει όλες τις επιμέρους δράσεις.

ΒΙΒΛΙΟ: Δείχνουν τον δρόμο οι «Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα»
Επίκαιρο όσο ποτέ είναι το πνευματικό τέκνο της Ελένης Λαδιά «Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα» (εκδόσεις Gema, 302 σελ.), με το οποίο προσπαθεί να καταδείξει τα χαρακτηριστικά που ολοκληρώνουν το πρότυπο του παιδιού στην ελληνική αρχαιότητα. Δεν απευθύνεται μόνο σε ιστορικούς, παιδαγωγούς και άλλους επιστήμονες, αλλά στον καθένα που θέλει να μάθει για τις ιδιότητες της παιδικής ηλικίας και το πώς προετοιμάζονται να γίνουν πολίτες και χρήσιμοι στην κοινωνία άνθρωποι.
Στο έργο καταγράφονται πολλά παραδείγματα και αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι παιδικές ιστορίες του Δία και του Ποσειδώνα, που πέρασαν τις τρυφερές παιδικές τους ηλικίες υπό τον φόβο του θανάτου τους. Η παιδική ηλικία των θεών αποτελεί και τη μετέπειτα κληρονομιά τους, όταν θα έχουν φτάσει στην ενηλικίωση. Χαρακτηριστικά, η Δήλος γίνεται το νησί του Απόλλωνα από την παιδική του ηλ

Keywords
Τυχαία Θέματα