Der Spiegel: Ομηρικοί καβγάδες του Στουρνάρα με την τρόικα

Τσακώθηκαν, για μια ακόμα φορά. Οι φωνές ήταν αρκετά δυνατές – λένε – ανάμεσα στον Πωλ Τόμσεν, τον επικεφαλής απεσταλμένο του ΔΝΤ, και στον έλληνα Υπ. Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να απείλησε πρώτα ότι θα παραιτηθεί και στη συνέχεια ότι θα διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.

«Αδιαφορώ», λέγεται ότι απάντησε ο απεσταλμένος του ΔΝΤ

και έφυγε. Πριν από 10 μέρες, Παρασκευή, οι «κύριοι με τα μαύρα» – όπως τους λένε οι Έλληνες – αναχώρησαν. Η τρόικα δεν άντεχε άλλο.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Τόμσεν και οι συνάδελφοί του διακόπτουν πρόωρα την επίσκεψή τους και δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την άλλη πλευρά για το τι πρέπει να γίνει. Η ελληνική διάσωση είναι προς το παρόν κυρίως ένα πράγμα: ένα ζοφερό deja-vu.
Και, αντίθετα με όσα λέει, φυσικά δεν μπορεί να είναι αδιάφορο στον  Τόμσεν το αν συμφωνεί με τους Έλληνες ή όχι. Γιατί η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να σωθεί, με κάθε τίμημα. Και γι’ αυτό οι τρεις της τρόικας επανέρχονται την Κυριακή. Θέλουν επιτέλους να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο μέτρων λιτότητας μεγαλύτερο των 11,5 δις. ευρώ, το οποίο στην πραγματικότητα έπρεπε να είχε αποφασιστεί από τον Ιούνιο – προϋπόθεση για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Επιπλέον, η κυβέρνηση ελπίζει σε νέα φορολογικά έσοδα ύψους 2 δις. ευρώ.
Τα μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα ούτε – πολύ περισσότερο – έχουν επικυρωθεί από τη Βουλή, και γίνονται απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα. Την περασμένη Τετάρτη έπεφταν πάλι μπουκάλια, πέτρες και κροτίδες κρότου-λάμψης. Μόνο στην Αθήνα διαδήλωσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Και παρ’ όλα αυτά τρόικα και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν και αυτή τη φορά.
Και τα βάρη των περικοπών θα σηκώσουν και πάλι εκείνοι, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν κατέχουν πολλά: οι συνταξιούχοι και οι υπάλληλοι, οι άρρωστοι και οι ανάπηροι. Η οργή τους είναι κατανοητή, γιατί δεν είναι μόνον οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεργολάβοι που έχουν μεταφέρει σε ασφαλή μέρη τις περιουσίες τους.
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στην Αθήνα μια λίστα με τα ονόματα 33 πολιτικών, που παραδόξως έχουν συσσωρεύσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μεγάλα ποσά, την προέλευση των οποίων η εφορία δεν μπορεί να εξηγήσει. Ο πρόεδρος της Βουλής παραιτήθηκε ως ύποπτος διαφθοράς.
Κι όμως, η ΕΕ φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στρατηγική της. Γι’ αυτό ο Τόμσεν και οι συνάδελφοί του Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ δεν αντιμετωπίζουν απλώς δυσκολίες, αλλά έχουν μια σχεδόν άνευ προοπτικής αποστολή. Πρέπει να συντάξουν μια έκθεση, που θα επιτρέψει στους πιστωτές να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση των 31,5 δις. ευρώ, κρατώντας έτσι τη σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα – μέχρι νεωτέρας – εντός της ευρωζώνης. Γιατί έτσι θέλουν οι πολιτικοί.
Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να επιβάλουν επιτέλους στους Έλληνες τις μεταρρυθμίσεις, που εκείνοι εξαγγέλλουν εδώ και δυόμισι χρόνια, δεν έχουν όμως εφαρμόσει μέχρι τώρα. Τα κίνητρα της διάσωσης είναι ευδιάκριτα: Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα στην Ευρωζώνη, όσον α
Keywords
Τυχαία Θέματα