Τους πήρε τα ρέστα ο Ρέστης, αλλά ο εισαγγελέας Ι. Ντογιάκος δεν “μασάει”

Γράφει ο ΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΣ

Λίγο πάνω από 40, ο Βίκτωρ Ρέστης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές με περισσότερα από 70 πλοία, αλλά χωρίς κανένα να έχει ελληνική σημαία. Το στρατηγείο του στην Ελλάδα βρίσκεται στη Λεωφ. Ποσειδώνος, στο Ελληνικό, στον χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία της ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA, με έδρα τη Λιβερία.
Το τελευταίο διάστημα επενδύει συνεχώς σε ελληνικές εταιρείες, είτε είναι εισηγμένες

στο Χρηματιστήριο Αθηνών είτε όχι. Είναι τραπεζίτης, ασχολείται με τα μίντια, συμμετέχει σε αλλαντοβιομηχανία, παρασκευάζει σούσι, πραγματοποιεί χερσαίες μεταφορές, κατέχει μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά σε δεκάδες άλλες εταιρείες κάθε είδους και μεγέθους και δεν παραλείπει να αρέσκεται στις όμορφες δίμετρες καλλονές που τον συνοδεύουν στις δημόσιες εμφανίσεις του. Διαθέτει πρωτοφανή για τα ελληνικά και τα διεθνή δεδομένα οικονομική ρευστότητα. Κάποιοι, μάλιστα, μιλούν για 4 δισ. δολάρια, ενώ όσοι θέλουν να τον μειώσουν λένε ότι «μετά βίας φτάνει το 1 δισ. δολάρια».
Αναντίρρητα, ο Ρέστης είναι υπέρμετρα φιλόδοξος. Θέλει πάντα να φαίνεται και όλοι να τον δείχνουν με το δάχτυλο. Ακόμη και σε μια απλή έξοδό του, σ’ ένα νυκτερινό κέντρο, φροντίζει με τον λουλουδοπόλεμο να γίνεται το επίκεντρο του μαγαζιού. Κάποιοι σιγοψιθυρίζουν πως αυτή ακριβώς η υπέρμετρη φιλοδοξία και οι σαρωτικές κινήσεις του μπορεί να του δημιουργήσουν πρόβλημα. Μερικά από αυτά έχουν ήδη εμφανιστεί στον ορίζοντα και κατοικοεδρεύουν έξω από τα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών.
Εκείνοι, πάλι, που πιστεύουν ότι τα συνθήματα που κάθε άνθρωπος υιοθετεί μαρτυρούν μέρος της ιδιοσυγκρασίας του, θεωρούν ότι το δικό του είναι ενδεικτικό των προθέσεών του. «Ο ουρανός δεν είναι το όριο για εμάς» είχε πει τον Ιανουάριο του 2006, παραλαμβάνοντας το βραβείο των Lloyd’s List Awards ως ιδιοκτήτης της κορυφαίας εταιρείας φορτηγών πλοίων στον κόσμο.

Η απάντηση στον Τσίπρα
Η προκλητική δήλωση με την οποία απάντησε στις προγραμματικές υποσχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που είπε πως θα επιβάλει πολύ υψηλή φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα, δεν άργησε να κάνει τον γύρο του κόσμου: «Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες, που έχουν έναν βαθμό φορολογικής ασυλίας σε όλον τον κόσμο, “θα σε φορολογήσω”», δήλωσε στο Bloomberg. «Ναι, σίγουρα. Βρες με πρώτα». Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, τα σχόλια ήταν πολλά και αντιφατικά. Απαξιωτικά και υβριστικά από τη μία, ομολογίες πως τελικά… μάλλον έχει δίκιο από την άλλη. Ειδικότερα όταν ζεις σ’ αυτό το κράτος, που φημίζεται για τη διαφθορά και τη σήψη του.
Ο Βίκτωρ είναι εξέχον μέλος της Ελληνικής Ισραηλιτικής Κοινότητας. Η μητέρα του, η Μπέλα Ρέστη, είναι πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αριθμεί 265 μέλη, καθώς και μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου. Κατέχει τον τίτλο της μεγάλης ευεργέτιδας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, ενώ έχει ιδρύσει το «Ρέστειον Κέντρο Ηλικιωμένων» στην περιοχή της Βούλας, το οποίο φιλοξενεί γέροντες εβραϊκής καταγωγής. Κάποιοι

Keywords
Τυχαία Θέματα