Το ξανασκέφτονται οι Γάλλοι για την Εμπορική;

Του ΔΗΜ. ΚΕΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκονται όλα τα σενάρια για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας ακόμη και το ενδεχόμενο παραμονής της Credit Agricole για κάποιο διάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς οι Γάλλοι δεν βλέπουν με καλό μάτι όχι μόνο την υπερδραστηριότητα της Alpha Bank, που συνεχίζει τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, αλλά διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στην Κύπρο με τα χαρτοφυλάκια - φούσκα είναι τόσο έκρυθμη που ανά

πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες του κορυφαίου γαλλικού ομίλου στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Wall Street Journal», η Credit Agricole θα χρειαστεί να ρίξει στην Εμπορική επιπλέον 600-700 εκατ. ευρώ. Αποδεικνύεται μετά από αυτό πως η αποχώρηση των Γάλλων από την Ελλάδα και τον τραπεζικό τομέα θα είναι πολύ δαπανηρή, γιατί και τον Ιούλιο η Credit Agricole «έριξε» 2,3 δισ. ευρώ στην Εμπορική για την ανακεφαλαιοποίησή της.
Κατά το δημοσίευμα, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε πως το ποσό αυτό, δηλαδή τα 2,3 δισ. ευρώ, δεν ήταν αρκετό, κυρίως γιατί η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση και, συνεπώς, αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάντως, εκπρόσωπος της Credit Agricole αρνήθηκε να σχολιάσει, τονίζει η «Wall Street Journal».
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς οι προσφορές της Εθνικής και της Eurobank σχετίζονται αμιγώς με το επιχειρηματικό – τραπεζικό κομμάτι της Εμπορικής σε αντίθεση με εκείνη της Alpha Bank. Κατά τον κυπριακό Τύπο, η προσφορά της Alpha Bank εμφανίζει σοβαρά ανοίγματα όχι μόνο στο μετοχικό της κεφάλαιο στην Ελλάδα, αλλά και στα στεγαστικά της δάνεια στην Κύπρο, τα οποία υπερβαίνουν το 1,9 δισ. ευρώ και σε μεγάλο βαθμό διέπονται από σοβαρές επισφάλειες.

Η παρέμβαση της Pimco
Υπό αυτό το πρίσμα των σοβαρότατων εξελίξεων στην Κύπρο, ο κορυφαίος διαχειριστής ομολόγων παγκοσμίως, η εταιρεία Pimco, κλήθηκε να κάνει φύλλο και φτερό τους επόμενους μήνες τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών για να διαπιστώσει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και να συμβάλει στην οριστικοποίηση των όρων στήριξης της Κύπρου από τον μηχανισμό. Σύμφωνα με το StockWatch, η καθοδηγητική επιτροπή (steering committee) που συστάθηκε για τον σκοπό αυτόν, αποφάσισε να κατακυρώσει στον διεθνή κολοσσό το due diligence των μεγάλων τραπεζών. Η εταιρεία που διαχειρίζεται ενεργητικό κοντά στα 2 τρισ. ευρώ θα κληθεί τους επόμενους τρεις μήνες να προχωρήσει σε δάνειο προς δάνειο έλεγχο των πιστωτικών χαρτοφυλακίων της Τρ. Κύπρου, της Λαϊκής, της Ελληνικής, της Eurobank, της Alpha και των συνεργατικών που έχουν τουλάχιστον το 50% των δανείων του συνεργατισμού. Στην περίπτωση των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών, ο έλεγχος θα αφορά τα χαρτοφυλάκιά τους σε Κύπρο και Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη είναι απολύτως επιθυμητή από την πλευρά της Eurobank, όχι όμως και από την Alpha Bank, όπως αναφέρουν κυπριακές πηγές.
Ας μην παρακάμπτεται, εξάλλου, το γεγονός ότι ο όμιλος Κωστόπουλου, ενθαρρύνοντας τη σχετική φημολογία

Keywords
Τυχαία Θέματα