Τα 4 στοιχήματα του Σαμαρά

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το πακέτο ολοκληρώθηκε, το μεγαλύτερο… πακέτο, αυτό δηλαδή της απαρέγκλιτης εφαρμογής, ξεκινά τώρα. Ο Σαμαράς αναλαμβάνει το μεγαλύτερο ιστορικό βάρος της μεταπολίτευσης. Πρώτο του μέλημα είναι να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ικανό να επαναφέρει το αναπτυξιακό κλίμα στην Ελλάδα. Δεύτερον, ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα είναι οι τελευταίες. Τρίτον, ότι οι κοινοτικοί εταίροι και οι διεθνείς παράγοντες

θα αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στη χώρα και, τέταρτον, ότι ο ίδιος θα εγγυηθεί προσωπικώς πως δεν θα υπάρξουν ξανά… εκτροπές και… περιτροπές.
Τη Δευτέρα, που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα, αναμένεται να αρχίσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο, καθώς το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα διατυπώσει επιφυλάξεις για την αύξηση των φόρων εις βάρος της περικοπής δαπανών. Συνολικά, το πακέτο αποτελείται –κατά τις πληροφορίες– από περικοπές δαπανών 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. Από τις δαπάνες, τα 7,2 δισ. προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ εκτιμάται ότι θα διατυπώσουν επιφυλάξεις για τη «δοσολογία» αυτή και θα ζητήσουν αύξηση των πιο σκληρών –γι’ αυτούς πιο σίγουρων– μέτρων, που αφορούν σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Περικοπές
Άλλωστε, η μείωση του ελλείμματος κατά 11,9 δισ. ευρώ στη διετία 2012 – 2014 είχε εκτιμηθεί ότι θα γινόταν από περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ και φορολογικές παρεμβάσεις 2 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου θα είναι να τους πείσει ότι το πακέτο είναι το αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά δύσκολου συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει σε σκληρότερα μέτρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι να μπει βαθύτερα το μαχαίρι στις συντάξεις, όπου με βάση το υφιστάμενο πακέτο οι περικοπές ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχοντας την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων, θα επιμείνει στην υιοθέτηση ρήτρας αντικατάστασης των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με την τρόικα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί στο μεσοδιάστημα έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 – 19 Οκτωβρίου.

Σήψη
Πέραν των σημαντικών μέτρων ο Σαμαράς βλέπει ότι το κλίμα ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, που τείνει να δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας από αστήρικτους ισχυρισμούς περί παράνομου πλουτισμού, έχει υπόβαθρο σε παρακρατικούς μηχανισμούς του διεθνούς παράγοντα. Τούτο προκύπτει ξεκάθαρα από την εκ νέου αλλαγή στάσης επενδυτικών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης σε βάρος της Ελλάδας (σ.σ. σχετικό ρεπορτάζ στις οικονομικές σελίδες).
Το «Π» έχει γράψει από την περασμένη εβδομάδα ότι πρωταγωνιστικό, όσο και περίεργο, ρόλο διαδραματίζουν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ από τις οποίες διακινούνται δήθεν πληροφορίες σε βάρος πολιτικών της ΝΔ, με αποτέλεσμα να παρέμβουν άμεσ

Keywords
Τυχαία Θέματα