«Έτσι μαγείρεψαν το δήθεν ελληνικό χρέος»!

Γράφει η ΑΡΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Τουλάχιστον 2.000 απελπισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα έβαλαν τέλος στη ζωή τους από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα» έγραφε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» τον περασμένο Αύγουστο.
«Το 2008, οπότε και τοποθετείται διεθνώς η έναρξη της οικονομικής κρίσης, ξεπεράστηκε το φράγμα της μιας αυτοκτονίας την ημέρα. Οι εκτιμήσεις μας σήμερα είναι ότι έχουμε δύο με τρεις αυτοκτονίες την ημέρα» σημειώνει ο κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, ψυχίατρος και ιδρυτής της «Κλίμακας» (ΜΚΟ που, μεταξύ άλλων,

λειτουργεί από το 2007 την τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018) και συνεχίζει: «Η οικονομική κρίση έχει λειτουργήσει ως πυροδοτικός μηχανισμός για την παρατηρούμενη έξαρση των αυτοκτονιών στη χώρα. Το διαπιστώσουμε και από τη σύνθεση των ατόμων που τηλεφωνούν στη γραμμή 1018. Τα άτομα που έχουν οικονομικά προβλήματα διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Είναι περισσότερο θυμωμένα και αισθάνονται αδικημένα. Όπως, όμως, όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο να σκέφτονται την αυτοκτονία ως το μόνο φως στο τούνελ, νιώθουν και αυτά ότι είναι αποκλεισμένα από τα πάντα. Βιώνουν έναν αφόρητο ψυχικό πόνο και έχουν χάσει κάθε ελπίδα».
Πόθεν ξεκίνησε αυτό το φαινόμενο κατάρρευσης που βιώνουν οι Έλληνες; Μα, φυσικά, από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου με σημαία το «λεφτά υπάρχουν» εκλέγεται πρωθυπουργός το 2009 και πληροφορεί το σύμπαν ότι, τελικά, το έλλειμμα είναι 15,6% και άρα έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια. Από τότε ζούμε στους ρυθμούς του ΔΝΤ και των τροϊκανών με τις παραπάνω τραγικές συνέπειες. Το εξοργιστικό, όμως, είναι όταν η κυρία Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Παραγωγικότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, τέως μέλος του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ μετά από έγκριση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής των Ελλήνων, καταγγέλλει επισήμως ότι το έλλειμμα της χώρας το κρίσιμο έτος 2009 δεν ήταν 15,6 και άρα το μεγαλύτερο στην ΕΕ, αλλά ότι είχε ένα από τα μικρότερα στην ΕΕ και αυτό ήταν 3,9%! Αξίζει να αναφερθούν τα πειστήρια αυτής της άποψης – καταπέλτη:
«Το δημόσιο έλλειμμα είναι η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Το χρέος ορίζεται ως τα συσσωρευμένα ελλείμματα διά μέσου του χρόνου. Συνεπώς, το έλλειμμα ενός συγκεκριμένου έτους είναι η διαφορά μεταξύ του χρέους του έτους αυτού και του προηγούμενου έτους. Με άλλα λόγια, τα δύο αυτά μεγέθη, έλλειμμα και χρέος, σχετίζονται μεταξύ τους διά μέσου μιας εξίσωσης, η οποία αποτελεί και έναν παράγωγο ορισμό του ελλείμματος. Η εξίσωση αυτή είναι η εξής:
Χt – Χt-1 = Dt (1)
όπου Χt συμβολίζει το χρέος τον χρόνο t, Χt-1 συμβολίζει το χρέος τον προηγούμενο χρόνο t-1, και Dt συμβολίζει το έλλειμμα τον χρόνο t. Αν μεταφέρουμε το χρέος του έτους t-1 στη δεξιά πλευρά της εξίσωσης (1), τότε μπορούμε να πούμε ότι το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού (έσοδα μείον δαπάνες) προστίθεται στο χρέος του προηγούμενου (t-1) έτους και το αποτέλεσμα είναι το χρέος του τρέχοντος έτους, δηλαδή το Χt.
Keywords
Τυχαία Θέματα