Αντίο, τρόικα! Τι θα κάνουμε τώρα χωρίς… βαρβάρους;

Η τρόικα αποχωρεί οριστικά από την Ελλάδα. Η επίσημη έγκριση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου για την εκταμίευση της μεγάλης «διπλής δόσης», που καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι το τέλος Μαΐου, σηματοδοτεί μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας.

Η τρόικα φεύγει, αλλά οι έλεγχοι

θα συνεχιστούν. Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από το ΔΝΤ θα πληρωθούν στο ακέραιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τα (λιγότερα) δάνεια του ΔΝΤ από το δεύτερο μνημόνιο. Θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα υπάρξει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ελλάδα, από τους φυσικούς της εταίρους, χαμηλότερου επιτοκίου και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις να είναι μικρότερες των 4 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναπέσει στην παγίδα των τριών ελλειμμάτων που την οδήγησε στην οδυνηρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για την Ελλάδα ανήκουν στο παρελθόν. Η χώρα πρέπει να παράγει και να εξάγει. Για να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Στο εξής ο έλεγχος της πορείας των δημοσίων οικονομικών και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα γίνεται -όπως και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης- προληπτικά και απολογιστικά από τα νέα θεσμοθετημένα όργανα της Ενωμένης Ευρώπης.

Η Ευρώπη θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία της Ελλάδας με στοχευμένες χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής που από μόνα τους δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το μοναδικό πρόβλημα της χώρας είναι αν το πολιτικό της σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις χωρίς την εξωτερική πίεση που μέχρι σήμερα ασκούσαν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι των δανειστών.

Η χώρα θα πρέπει να αρθρώσει το δικό της εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και να το υλοποιήσει με την ίδια ακρίβεια και επιμέλεια που απαιτούσαν τα μνημόνια.

Μπορεί η Ελλάδα να ζήσει χωρίς βαρβάρους;

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας…

The post Αντίο, τρόικα! Τι θα κάνουμε τώρα χωρίς… βαρβάρους; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα