«Η τακτική Κουβέλη μειώνει τις δυνατότητες της ΔΗΜΑΡ»

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν θα ανασυγκροτηθεί και, επομένως, δεν θα πρωταγωνιστήσει με σχήματα του τύπου ΠΑΣΟΚ plus ή ΔΗΜΑΡ plus

Συνέντευξη στον Αγγελο Μόσχοβα

Αποκαλυπτικός είναι ο Σπύρος Λυκούδης στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Π». Ασκεί κριτική στην τακτική του Φώτη Κουβέλη για μη σύμπραξη με τους «58», θεωρώντας ότι «υποβαθμίζει τον στόχο» της ενιαίας Κεντροαριστεράς.

«Ο χώρος της Κεντροαριστεράς

δεν θα ανασυγκροτηθεί και, επομένως, δεν θα πρωταγωνιστήσει με σχήματα του τύπου ΠΑΣΟΚ plus ή ΔΗΜΑΡ plus» προβλέπει απαισιόδοξα ο κ. Λυκούδης και προειδοποιεί: «Αν καταλήξουμε μόνο σε πρόσωπα και όχι σε συλλογικότητες, τότε ουσιαστικά δεν θα πρόκειται για τρίτο πόλο, αλλά για διεύρυνση». Τέλος, ο Σπύρος Λυκούδης διαμηνύει με νόημα: «Θέλω να είμαι παρών και την επόμενη μέρα των εκλογών»…

Η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ γκρίνιαξε, αλλά υπερψήφισε τελικά την πρόταση για τον τρίτο πόλο. Αν διαφωνείτε, γιατί υπερψηφίσατε;

Φυσικά και στηρίζουμε, χωρίς γκρίνια μάλιστα, κάθε επιλογή του κόμματος που διευρύνει τη σχέση του με προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου και ενισχύει το ευρωψηφοδέλτιό μας. Και δεν βλέπω καμιά αντίφαση σ’ αυτό με τη γενικότερη πεποίθησή μας ότι οι συνεργασίες με φίλους της ΔΗΜΑΡ, στις οποίες προχωρούμε και τις οποίες φυσικά τιμούμε, δεν συγκροτούν προφανώς τον διευρυμένο προοδευτικό πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που προκύπτει ως ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και δεν απαντούν στη στρατηγική επιλογή του κόμματος για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.

Δεν διαφωνούμε, λοιπόν, ούτε στον στόχο ούτε στην κατεύθυνση. Διαφωνούμε, όμως, στην τακτική, καθώς θεωρούμε ότι αυτή που ακολουθείται από την ηγεσία μας υποβαθμίζει τον στόχο και μειώνει και τις δυνατότητές μας. Και του κόμματος και του χώρου.

Η στάση σας αυτή σημαίνει πρακτικά πως εγκαταλείπετε την προοπτική των «58»;

Υπήρξα υποστηρικτής της πρωτοβουλίας των «58», υποστηρικτής της πρόσκλησης σε διάλογο για συνεννόηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Ολων, δηλαδή, των δυνάμεων που αυτοτοποθετούνται στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η πρωτοβουλία των «58» είναι αυτή που εγκατέλειψε βιαστικά τον χαρακτήρα της ως κίνηση για διάλογο και εξελίχθηκε σε πολιτική παράταξη, με στόχο τις ευρωεκλογές. Εγώ, ως ΔΗΜΑΡ, δεν έψαχνα για άλλο ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι, τελικά, όλοι μαζί χάσαμε την πρώτη σημαντική ευκαιρία να δρομολογήσουμε τη λύση και στο πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητας του τόπου και στο πρόβλημα της προοδευτικής διακυβέρνησής του. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε, αλλά τη βλέπω ως μια χαμένη μάχη. Νομίζω πως δεν χάθηκε ο πόλεμος.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν θα ανασυγκροτηθεί και, επομένως, δεν θα πρωταγωνιστήσει με σχήματα του τύπου ΠΑΣΟΚ plus ή ΔΗΜΑΡ plus. Αυτός ήταν ο πυρήνας της πρότασής μου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε στο πρόσφατο συνέδριό μας.

Πολλοί προεξόφλησαν ότι εσείς προσωπικά θα πηγαίνατε στους «58». Συμφωνείτε με τις θέσεις τους σε αρκετά σημεία. Γιατί παραμείνατε στη ΔΗΜΑΡ;

Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα μου. Παραμένω, επιμένοντας στις θέσεις μου. Θέλω να κρατήσω όσο μπορώ το τιμόνι σταθερό, υπάρχουν πολλές αντίρροπες δυνάμεις. Θέλω να είμαι παρών και στην προεκλογική περίοδο, συμβάλλοντας στην επιτυχία της ΔΗΜΑΡ και στη μετριοπάθεια της αντιπαράθεσης. Θέλω να είμαι παρών και την επόμενη μέρα των εκλογών.

Οι συμμαχίες της ΔΗΜΑΡ περιορίστηκαν σε μεμονωμένες προσωπικότητες. Με το ΠΑΣΟΚ αρνείστε συνεργασία, με τους «58» το ίδιο, ενώ σας εγκατέλειψε και το κόμμα Λοβέρδου. Ποια προοπτική έχει ο τρίτος πόλος;

Δεν είμαι πλήρως και επισήμως ενημερωμένος για όλο το εύρος των επαφών και την εξέλιξή τους. Θεωρώ, όμως, ότι αν καταλήξουμε μόνο σε πρόσωπα, άξια, καθαρά και με μεταρρυθμιστική ταυτότητα- το τόνισα και στην τελευταία ΚΕ-, αλλά όμως πρόσωπα, όχι συλλογικότητες, τότε ουσιαστικά δεν θα πρόκειται για τρίτο πόλο, αλλά για διεύρυνση. Θετική και ευπρόσδεκτη, αλλά πάντως διεύρυνση.

Θα ήθελα μια πρόβλεψη για την πορεία του εγχειρήματος «58»-ΠΑΣΟΚ, εάν ευοδωθεί, τελικώς…

Ο σφιχτός εναγκαλισμός του Βενιζέλου, η απεγνωσμένη προσπάθειά του να αναβαπτιστεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα ευρύτερο σχήμα δεν είναι καλός οιωνός. Πολλά από τα «58» πρόσωπα που υπέγραψαν την αρχική πρόσκληση σε διάλογο υποψιάζομαι ότι δεν θα είναι ενθουσιώδη με την κατάληξη ΠΑΣΟΚ plus.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς κινδυνεύει να μην εκλέξει καν ευρωβουλευτή. Ποιος θα ευθύνεται γι’ αυτό, κατά τη γνώμη σας;

Θα αγωνιστώ για να εκλέξουμε ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ. Εύχομαι και ελπίζω ότι η μάχη δεν θα επιφέρει κι άλλη απογοήτευση στους πολίτες. Ελπίζω και εύχομαι, και θα εργαστώ, ώστε η αντιπαράθεση να μη διευρύνει περαιτέρω τον κατακερματισμό των δυνάμεων του χώρου. Γιατί η μάχη των ευρωεκλογών είναι ένας σταθμός στο δρομολόγιό μας. Πολυσήμαντος και καίριος, αλλά όχι ο τελευταίος.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παρασκήνιο, 28/2/2014

The post «Η τακτική Κουβέλη μειώνει τις δυνατότητες της ΔΗΜΑΡ» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα