ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ MOODY’S

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε χθες βράδυ σε υποβάθμιση της Κύπρου από Ba3 σε Β3, εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τριών κυπριακών τραπεζών θα φθάσουν περί τα 8 δισ. ευρώ. Ο Moody’s έθεσε για πρώτη φορά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου

φέτος, ο οίκος Moody’s θέτει τη διαβάθμιση της Κύπρου σε αρνητικό ορίζοντα εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να φθάσουν μέχρι και 12 δισ. ευρώ και το κυπριακό χρέος το 160% του ΑΕΠ. Ο οίκος επικαλείται αποκλειστικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος από την επιδείνωση των συνθηκών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Moody’s αναφέρει πως η στήριξη των τραπεζών θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους την ίδια στιγμή που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες θα περιορίσουν το δανεισμό, μεγεθύνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Επίσης εκτιμά ότι οι τρεις κυπριακές τράπεζες (που επίσης υποβαθμίστηκαν σήμερα) θα χρειαστούν στήριξη 8 δισ. ευρώ ή 47% του ΑΕΠ από την κυβέρνηση για να φθάσουν σε επίπεδα core tier 1 10% που ζητά η τρόικα.

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της κατάστασης των δανειακών χαρτοφυλακίων σε Κύπρο και Ελλάδα, μια τάση που οι Moody’s εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί. Το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων δανείων έφθασε το 18% των δανείων των τριών τραπεζών έναντι 12% που ήταν το Δεκέμβριο του 2011 και 8% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010.  Οι Moody’s εκτιμούν ότι αν επαληθευτούν τα σενάρια ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, το κυπριακό χρέος θα φθάσει το 140% του ΑΕΠ, σε επίπεδα που είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο, πράγμα πολύ πιθανό κατά τον οίκο.

Οι Moody’s έχουν τοποθετήσει το κυπριακό rating σε αρνητικό ορίζοντα γιατί εκτιμούν ότι η Κύπρος θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και ότι όποια νέα στήριξη από τη Ρωσία θα γίνει μέσω τρόικας. Χωρίς εξωτερική στήριξη, η Κύπρος δεν θα έχει χρήματα μέχρι το τέλος του 2012. Επίσης θεωρούν απίθανο να υπάρχει κυπριακού «κούρεμα» τύπου PSI λόγω της διάρθρωσης των πιστωτών της Κύπρου (μόνο το ένα τέταρτο οφείλεται σε διεθνείς πιστωτές και άλλες χώρες και μόνο ένα μικρό μέρος του χρέους καλύπτεται από εγχώρια νομοθεσία).

Τέλος, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, το κυπριακό χρέος θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ, καθώς η στήριξη των τραπεζών θα φθάσει στα 12 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα