ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ …ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΣΗ

Αυτό που ήθελε το πήρε η Ελλάδα από το Eurogroup, αλλά τώρα πρέπει να .. «τρέξει». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε για «σημαντική πρόοδο της Αθήνας» και την σκυτάλη παίρνει πλέον ο Πρωθυπουργός. Τα μέτρα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από τον πρόεδρο του Eurogroup που ναι μεν δήλωσε χαρούμενος για έγινε σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα. Όμως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

φρόντισε να προσθέσει ότι πριν την επόμενη εκταμίευση δόσης πρέπει η Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το πρόγραμμα. Ζητήσαμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση των μέτρων για το 2013 – 2014 το συντομότερο δυνατό». Δήλωσε πάντως «εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα  μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόοδος, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα σε όλα τα επίπεδα, δημοσιονομικό, χρέος, διαρθρωτικά», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Τα μέλη του ΔΝΤ που μετέχουν στην ελληνική αποστολή δεν θα πάνε στο Τόκιο για την συνάντηση του Ταμείου προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν.

«Όταν πριν από 2,5 χρόνια όταν η Ελλάδα έμεινε εκτός αγορών δεν είχαμε εργαλεία για οικονομική βοήθεια», σημείωσε ο Όλι Ρεν. «Ξεκινήσαμε τότε με τους πρώτους μηχανισμούς. Σήμερα έχουμε τον ESM που είναι σημαντική επιτυχία για την Ευρώπη. Υπάρχει τοίχος προστασίας με ισχυρή δύναμη».

Το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που υπάρχει σε Ισπανία και Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «υπάρχει πρόθεση από την χώρα να συμφωνήσει για τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το συντομότερο δυνατό».

Γ.Στουρνάρας: η δόση πρέπει να είναι 36,5 και όχι 31,5 δισ. ευρώ

Την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, o κ. Στουρνάρας επέμεινε στην ανάγκη η πρόοδος της Ελλάδας να γίνει κτήμα όλων των χωρών του ευρώ, καθώς όπως είπε, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κράτη που θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά στη μείωση των δαπανών και το 16% σε αύξηση των εσόδων. Σημείωσε επίσης ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι οι χαμηλότερες στην ευρωζώνη και ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31, 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης

Keywords
Τυχαία Θέματα