Τράπεζες: Μόνο στα χαρτιά τα χαμηλά επιτόκια

Μπορεί τα ευρωεπιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ωστόσο στην πράξη οι δανειολήπτες στην χώρα μας επιβαρύνονται με διπλάσια επιτόκια σε σχέση με αυτά που απολάμβανε λίγα χρόνια πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται κοντά στο 5% ενώ πριν την κρίση το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών ήταν στο 2,2%. Με λίγα λόγια, η ρευστότητα που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες

είναι σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα προ κρίσης εποχή παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών!

Αναλυτές σημειώνουν στο matrix24.gr ότι στην πράξη οι τράπεζες δεν θέλουν, λόγω των δυσμενών συνθηκών ρευστότητας, να δίνουν δάνεια και τα υψηλά επιτόκια απλά αποτρέπουν τα αξιόχρεα νοικοκυριά να πάρουν δάνεια.

Δεύτερος μηχανισμός αποτροπής των δανειοληπτών είναι η απαίτηση των τραπεζών ο ενδιαφερόμενος να δανειοδοτηθεί να είναι σε θέση να συνεισφέρει τουλάχιστον το 30% έως 50% της αξίας του ακινήτου που θέλει να αποκτήσει.

Στην πράξη οι τράπεζες έχουν κατεβάσει ρολά, δεν δίνουν δάνεια, και για να γίνει αυτό εύσχημα έχουν θέσεις εξωπραγματικά κριτήρια για την έγκριση ενός δανείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα