Το ΠΑΣΟΚ φοβίζει το Μαξίμου

08:40 1/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Παρά το γεγονός ότι είναι ο δεύτερος, τη τάξει, κυβερνητικός εταίρος και έχει αποφύγει τις πολλές κόκκινες γραμμές της ΔΗΜΑΡ στηρίζοντας το σύνολο των οικονομικών επιλογών, όσοι εκ του πρωθυπουργικού επιτελείου επέμεναν, το προηγούμενο διάστημα, ότι «το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της κυβέρνησης» επιβεβαιώθηκαν.

Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες από το Συνέδριο του κόμματος, που υποτίθεται ότι έδωσε ένα τέλος στην εσωστρέφεια, και η χθεσινή

κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου σκόρπισε ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά όταν άρχισαν να διακινούνται σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι «βενιζελικοί» συζητούσαν ακόμη και τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού από το κόμμα, ο εκνευρισμός ήταν έκδηλος καθώς προφανώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδοχικές εκρήξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αποσταθεροποιώντας την τρικομματική κυβέρνηση.

Και μετά, πάντως, τη δημοσιοποίηση της απάντησης Βενιζέλου προς Παπανδρέου, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαράς υπογράμμιζαν πώς «οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης.

Σήμερα, η Ν.Δ. διαθέτει 125 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 28 και η ΔΗΜΑΡ 14. Αθροίζουν δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 153 βουλευτές και μαζί με τη ΔΗΜΑΡ φθάνουν τους 167. Ωστόσο, το πρόβλημα για τον Αντ. Σαμαρά δεν είναι μόνον ζήτημα αριθμών. Το πρόβλημα είναι εξόχως πολιτικό. Διότι η ενδεχόμενη, περαιτέρω, εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ, ως αποτέλεσμα και των εσωκομματικών του έριδων, θα αυξήσει την πίεση προς το Μαξίμου που θα βλέπει τους κυβερνητικούς του εταίρους να αποδυναμώνονται μαζί με την, αθροιστική, αποδοχή της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη. Δεν αποκλείεται, λένε, να εντείνει και τις ενστάσεις της Ιπποκράτους, η οποία θα αναζητά δια της διαφοροποίησης ζωτικό χώρο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά διέψευδαν με ένταση πληροφορίες που φαίνεται να διέρρευσαν από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες χθες, και ενώ σοβούσε η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργικού επιτελείου με τον κ. Βενιζέλο με στόχο την καταλαγή στο εσωτερικό του Κινήματος. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν επίσης ότι ο κ. Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου να υπερβεί την κρίση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τα προβλήματα της ΔΗΜΑΡ. «Η προσπάθεια να ορθοποδήσει η χώρα μόλις ξεκίνησε, δεν έχει ολοκληρωθεί… δεν υπάρχουν περιθώρια για εθνικές περιπέτειες» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα