Καλωσήρθατε στη Γερμανία

08:40 1/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Almanya: Καλωσήρθατε στη Γερμανία (Almanya: Willkommen in Deutschland)

Της Γιασμίν Σαμντερέλι. Διάρκεια: 101’. Με τους: Βεντάτ Εριντσίν, Λίλαϊ Χούσερ, Αϊκούτ Καγιάτσικ

Ένας 70χρονος , μετά από 45 χρόνια διαμονής στη Γερμανία, όπου πρωτοπήγε στα μέσα της δεκαετίας του 60 ως Gastarbeiter, ανακοινώνει στην οικογένειά του ότι αγόρασε ένα σπίτι στην Τουρκία, και ζητά να τον βοηθήσουν να το ανακαινίσει. Για εκείνον πρόκειται για ένα ταξίδι-επιστροφή στην πατρίδα, για τους υπόλοιπους όμως είναι μια περιπλάνηση σε μια «άγνωστη» χώρα. Η πρότασή

του, λοιπόν, όχι μόνο δε γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό, αλλά προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, αρκετά εκ των οποίων μοιάζουν να μη μπορούν να αποφασίσουν αν νιώθουν περισσότερο Τούρκοι ή Γερμανοί.

Ανάλαφρα διασκεδαστική, τρυφερή, συγκινητική και νοσταλγική ταινία που θίγει όλα εκείνα τα θέματα που απασχολούσαν τους πρώτους μετανάστες στη Γερμανία του 60, όπως τη δυσκολία προσαρμογής τους, την ένταξή τους σε μια αυστηρά πειθαρχημένη κοινωνία, τις σχέσεις μεταξύ τους και την προσπάθεια να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα σε μια χώρα που τους εκμεταλλεύεται. Αν και η παραγωγή υπερτονίζει κάμποσα φολκλορικά στοιχεία τα συνεχή γοητευτικά και ακριβή flashback καθώς και οι μετρημένες δόσεις κωμωδίας, δράματος και αυτοσαρκασμού, ξεπερνούν το κίνδυνο της ηθογραφίας. Στις οθόνες από 5 τις Μαΐου.

Λάμπουν στο σκοτάδι (They Glow in the Dark)

Ντοκιμαντέρ, του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Διάρκεια: 69’

Ο Μάικλ κι ο Τζιμ, δύο μεσήλικες γκέι φίλοι και πρώην εραστές, απένταροι και φορείς του ιού του AIDS, ξαναβρίσκονται ύστερα από 20 χρόνια και αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους. Φτάνουν στη Νέα Ορλεάνη αμέσως μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Κουβαλάνε και οι δύο ένα παρελθόν που απ’ τη μία τους πονάει, απ’ την άλλη τους βοηθάει να βρίσκουν το κουράγιο να συνεχίζουν, παρά τα οικονομικά τους προβλήματα και αυτά της υγείας τους, ζώντας μέρα με τη μέρα, κομήτες που λάμπουν για μερικές στιγμές καθώς πέφτουν απ’ το στερέωμα.

Με την αποδεδειγμένη ευαισθησία του, ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης (συν-σεναριογράφος στην «Αληθινή ζωή» και τη «Στρέλλα») μόνος με τη κάμερα του, χτίζει μια περίτεχνη αφήγησή αφαιρώντας κάθε τι το περιττό και εμμένοντας στο οικοδόμημα των αισθήσεων ανυψώνει τη πραγματικότητα σε μυθοπλασία. Ένα έξοχο ντοκιμαντέρ.

Rough Cut

Ντοκιμαντέρ, της Ελιάνας Αμπραβανέλ. Διάρκεια: 58′

«Roughcut είναι μια κουπ μαλλιών: κοντό αγορίστικο κόψιμο με μερικές θηλυκές μακρύτερες τούφες μαλλιών ανάμεσα. Επίσης rough cut (αν και δύο λέξεις) είναι η πρώτη version μιας ταινίας στο μοντάζ, πριν το τελικό αποτέλεσμα. Εκφράζει, όμως, και τα διαμάντια στην ακατέργαστη μορφή τους», λέει η σκηνοθέτης. Και μας ξεναγεί με διασκεδαστικό και συγκινητικό ταυτόχρονα τρόπο στη ζωή της Μπάμπι μιας Φιλιππινέζας κομμώτριας. Στα 40 της πλέον, εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας εδώ και τέσσερα χρόνια.

Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος και κόρη εξ αποστάσεως, η Μπάμπι είναι υποχρεωμένη να υιοθετεί μια σειρά από ρόλους. Αυτό που τη διαφοροποιεί, ωστόσο, από τις υπόλοιπες μετανάστριες εργάτριες είναι ότι είναι τρανς: μια γυναίκα με ανδρική βιολογική ταυτότητα. Μια ευαίσθητη και συνάμα συναρπαστική εξιστόρηση της αθέατης ζωής μιας σταρ της διπλανής πόρτας σε ένα μικρό διαμέρισμα της Αθήνας, που λειτουργεί σαν μικρογραφία της ζωής των ξένων μεταναστών στην Ελλάδα της κρίσης .

Μία αξιοπρεπής οικογένεια (Yek Khanévadéh-e Mohtaram)

Του Μασούντ Μπακσί. Διάρκεια: 90’. Με τους: Μπαμπάκ Χαμιντιάν, Μερντάντ Σεντιγκιάν

Ένας Ιρανός ακαδημαϊκός που ζει στη Δύση επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στην πατρίδα του για να διδάξει στο Σιράζ, μία πόλη μακριά από την Τεχεράνη, όπου ζει η μητέρα του. Εκεί, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια δίνη από οικογενειακές και οικονομικές ίντριγκες, ενώ ανακαλύπτει ξανά μια χώρα που λειτουργεί με κώδικες πλέον άγνωστους σε αυτόν. Με τον θάνατο του πατέρα του, μαθαίνει τα μυστικά της «αξιοπρεπούς οικογένειάς» του και τότε αναγκάζεται να κάνει τις επιλογές του.

Διαφορετική απ’ ό,τι έχει επικρατήσει ως “Ιρανικό σινεμά” αλλά’ αργή σε εξέλιξη, με συγκρατημένες ερμηνείες και ελαφρά άνιση ως προς τις προθέσεις της, η ταινία κρατά το ενδιαφέρον χάρη στο ιστορικό πλαίσιο του φονταμενταλιστικού καθεστώτος και τις οικογενειακές δομές στο σημερινό συντηρητικό ισλαμικό Ιράν.

Chinese Zodiac

Του Τζάκι Τσαν. Διάρκεια: 120’. Με τους: Τζάκι Τσαν, Κι Σου, Όλιβερ Πλατ

Η ιστορία πραγματεύεται μια αναζήτηση για τον εντοπισμό έξι χάλκινων γλυπτών, μέρος της συλλογής των δώδεκα αντιπροσωπευτικών ζώων του Κινεζικού Ζωδιακού Κύκλου. Τα γλυπτά εκλάπησαν από το Αρχαίο Θερινό Ανάκτορο στο Πεκίνο, όταν η πόλη κυριεύθηκε από ευρωπαϊκά στρατεύματα τον 19ο αιώνα και βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνή εκστρατεία προκειμένου να απαιτηθεί η επιστροφή των κλεμμένων εθνικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους.

Ο Τζάκι υποδύεται έναν μισθοφόρο, όχι υψηλής νοημοσύνης πατριώτη. Εμπλέκεται για τα χρήματα. Καθώς όμως τα γεγονότα παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή και σχηματίζονται παράξενες συμμαχίες, τα κίνητρα αλλάζουν. Εξωτικά τοπία, κωμικά στοιχεία και άφθονη δράση στο γνωστό μοτίβο που συνοδεύει εδώ και χρόνια τα δημιουργήματα της ιδιαίτερης αυτής κινεζικής φιγούρας των χορευτικών πολεμικών τεχνών.

Το πρόσωπο του κακού (Evil Dead )

Του Φέντε Άλβαρες. Διάρκεια: 91’. Με τους: Τζέιν Λέβι, Σάιλο Φερνάντεζ, Λου Τέιλορ Πούτσι

Πέντε 20χρονοι φίλοι είναι κλεισμένοι σε μια απόμερη καλύβα, όπου ανακαλύπτουν το Βιβλίο των νεκρών και μαζί τη μαγνητοσκοπημένη μετάφρασή του από έναν αρχαιολόγο. Όταν τα ξόρκια θα ακουστούν ξανά, η παρέα άθελά της θα ξυπνήσει τους δαίμονες που κατοικούν στο δάσος. Έτσι θα ξεκινήσει μια εφιαλτική καταδίωξη μέχρι τελικής πτώσης.

Θεωρείται ήδη από τα πιο επιτυχημένα ριμέικ ταινίας τρόμου (της θρυλικής ομότιτλης πρωτότυπης από το 1981, σε σκηνοθεσία του σημερινού παραγωγού Σαμ Ράιμι), σίγουρα από τα πιο διασκεδαστικά. Για πιστούς του είδους, οι οποίοι μάλλον θα αναπολήσουν την αρχική δημιουργία. Στις οθόνες από 5 Μαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα