Τι χρωστούν ΟΣΕ και Ολυμπιακή στο δημόσιο

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο ΟΣΕ όχι μόνο χρωστά στο ελληνικό δημόσιο αλλά οι οφειλές του αυξάνονται μήνα με τον μήνα. Από τον Ιούλιο του 2011 που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων (με χρέη άνω των 150.000 ευρώ) το χρέος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος από τα 1,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013.

Και τα χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας Υπηρεσίες

έχουν εκτοξευτεί. Συγκεκριμένα από 152 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2011 έφθασαν τον Σεπτέμβριο του 2013 στα 733 εκατ. ευρώ. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα στην Φωτοκυπριακή τα χρέη της οποίας ανέρχονταν το 2011 στα 551,6 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον ανέρχονται στα 619,85 εκατ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι τα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονταν τον Ιούλιο του 2011 στα 30,9 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα χρέη αυτά έχουν εκτιναχθεί στα 48,6 δισ. ευρώ.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς μέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη διαγραφή των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών.

Ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται οι οφειλές για τις οποίες :

•Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων.
•Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.
•Δεν υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα