Κίνδυνος ανάφλεξης στην κυβέρνηση

Η χθεσινή ένταση μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Δημ. Αβραμόπουλου αλλά και η παρολίγον εμπλοκή του Μαξίμου, που διατηρεί ανοικτούς λογαριασμούς και με τα δύο στελέχη, ανέδειξε τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργεί ενδοκυβερνητικές τριβές εφόσον αναδεικνύει τα θέματα που χωρίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Η

αρχική σύγκρουση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Άμυνας θα είχε πιθανά χαρακτήρα παραπολιτικό (σ.σ. ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει αποδεχτεί την απομάκρυνσή του από το Εξωτερικών χάριν του Ευ. Βενιζέλου) αν δεν απειλούσε με ανάφλεξη όλη την κυβέρνηση.

Αιτία στάθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλου, η οποία κοινοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με την επισήμανση ότι ουσιαστικά το ίδιο το Μαξίμου είχε αναγνωρίσει ως «ατυχή» τη στάση Αβραμόπουλου στη Βουλή, όταν και από το βήμα δεν παρείχε κάλυψη στους χειρισμούς Βενιζέλου για το θέμα των υποβρυχίων. Η πράσινη λοιπόν διαρροή περί δυσαρέσκειας του Μαξίμου αλλά και η ανάλυση της Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει προσωπική στρατηγική και ατζέντα, που επίσης αφέθηκε να εννοηθεί ότι αποτελεί και γνώμη του πρωθυπουργικού επιτελείου, προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του Μαξίμου που, αρχικώς, έκανε λόγο για «μη θέμα» και διέψευδε ότι η επικοινωνία ΣαμαράΒενιζέλου είχε ως αντικείμενο όσα είχε πει νωρίτερα στη Βουλή ο Δ. Αβραμόπουλος. Ωστόσο, όταν τα σχετικά σενάρια άρχισαν να λαμβάνουν διαστάσεις, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να υπάρξει ρητή διάψευση κάτι που εν τέλει έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Ωστόσο, η παρ’ ολίγον ανάφλεξη ήρθε να επιβεβαιώσει την εύθραυστη ισορροπία εντός της κυβέρνησης αλλά και τον μεγάλο εκνευρισμό που επικρατεί, εξ αιτίας και των νέων απαιτήσεων που εγείρει η τρόικα και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα