Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Η Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), η οποία υπάγεται στον ΠΟΥ, αναφέρει ότι τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το 2010 καταδεικνύουν ότι 223.000 θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων παγκοσμίως προκλήθηκαν από τη ρύπανση. Ως βασικές πηγές της αναφέρονται οι μεταφορές, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπομπές από εργοστάσια, καθώς και οι ρύποι από τη θέρμανση και το …μαγείρεμα στα σπίτια.

Αν και ήταν ευρέως γνωστό ότι η ρύπανση του αέρα μπορεί να πυροδοτήσει παθήσεις στην καρδιά και στους πνεύμονες, είναι η πρώτη

φορά που οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την συνδέουν με την εμφάνιση καρκίνου. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, είδαν επίσης ότι συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

Ο Δρ. Κουρτ Στράιφ, επικεφαλής του τμήματος του IARC που εκδίδει επίσημες προειδοποιήσεις δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: «Ο αέρας που εισπνέουμε έχει ρυπανθεί από ένα μείγμα καρκινογόνων ουσιών… Τώρα γνωρίζουμε ότι η ρύπανση του εξωτερικού αέρα δεν συνιστά απλώς μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, αλλά ταυτόχρονα και βασική περιβαλλοντική αιτία θανάτου από καρκίνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα