«ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ» ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ

Την αλλαγή δόγματος των δανειστών έναντι της Ελλάδας διαπίστωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καθώς του διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι δεν έχει άλλη βοήθεια, αν το Βερολίνο δεν δει πρώτα πράξεις από την κυβέρνηση.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν την ικανοποίηση του Αντώνη Σαμαρά για τους καρπούς του ταξιδιού του στο Βερολίνο,

κατέστη σαφές ότι αυτή τη φορά, οι Γερμανοί περιμένουν να δουν πράξεις και αποτελέσματα. Εξάλλου, το είπε καθαρά η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις της, όταν τόνισε μεν ότι «η έξοδος από την κρίση δεν γίνεται σε μια στιγμή, αλλά σε πολλά βήματα», αλλά πρόσθεσε με νόημα πως «σε κάθε βήμα θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακροθιγώς μόνο το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ως κάτι που μπορεί να συζητηθεί μελλοντικά και, σε κάθε περίπτωση, αφού η Ελλάδα θα έχει δώσει απτά αποτελέσματα.

Πάντως, η ικανοποίηση του κυβερνητικού επιτελείου συνίσταται κυρίως στο γεγονός ότι η κ. Μέρκελ ανέφερε πολλές φορές ότι «θέλει την Ελλάδα στο ευρώ» και, μάλιστα, έπειτα από ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, αποδοκίμασε δηλώσεις αξιωματούχων –μεταξύ των οποίων και ο γερμανός αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ- που θέτουν θέμα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Αγωνία για Ολάντ

Πλέον τα βλέμματα όλων επικεντρώνονται στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει μια σαφή δήλωση του ενοίκου των Ηλυσίων Πεδίων υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ προσβλέπει και σε κάποια θετική δήλωση υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και κατανόησης των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα