ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΩΣ 200 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα EUROSTARS, μικρές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στους τομείς μεταποίησης και εμπορίας.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης που θα χορηγείται σε κάθε ελληνική πρόταση ανεξαρτήτως φορέων συμμετοχής, κυμαίνεται από 80.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό μέχρι 50% του κόστους των επιλέξιμων δαπανών.

Το EUROSTARS αποτελεί πρωτοβουλία του Οργανισμού EUREKA για την από κοινού χρηματοδότηση ερευνητικών έργων από τις

χώρες- μέλη της Ένωσης και την ΕΕ. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 40 ευρωπαϊκές χώρες. Την Προεδρία του δικτύου ασκεί κάθε χρόνο διαφορετική χώρα-μέλος του Οργανισμού. Την Προεδρία για το 2011-2012 έχει αναλάβει η Ουγγαρία.

Οι ερευνητικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα και αξιολογούνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Γραμματείας του EUREKA στις Βρυξέλλες (ESE). Οι προτάσεις ταξινομούνται με βάση την βαθμολογία τους και η Ελλάδα χρηματοδοτεί τις προτάσεις αυτές που συμπληρώνουν τον προϋπολογισμό με τον οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα ανά έτος.

Η τελική επιλογή των προς χρηματοδότηση προτάσεων γίνεται μετά από απόφαση της Γραμματείας του EUREKA στις Βρυξέλλες (ESE).

Οι δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του κύκλου εργασιών τους σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθούν αυτού του είδους οι εταιρίες μέσω:

• Της άντλησης γνώσης που θα αποκομίσουν από τη συνεργασία τους με επιστημονικούς οργανισμούς (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα κτλ.).

• Της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των εταιριών σε διεθνές επίπεδο.

• Της απόκτησης τεχνολογικών εφοδίων που θα βοηθήσουν τις ερευνητικές ομάδες να παράγουν και να προωθήσουν στην αγορά βελτιωμένα αλλά κυρίως καινοτόμα προϊόντα προκειμένου να δημιουργήσουν γι’ αυτές πλαίσιο ανταγωνιστικότητας.

• Της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ποιοι συμμετέχουν

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα, προτάσεις μπορούν να υποβάλουν οι παρακάτω φορείς:

1. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τεχνογνωσία για την παραγωγή νέων προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών έντασης γνώσης.

2. Εταιρίες Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΒΕΤΑ.

Μπορούν να χρηματοδοτηθούν κοινοπραξίες δύο συμμετεχόντων όπου, ο ανάδοχος θα είναι μικρομεσαία ή ΒΕΤΑ και ο δεύτερος συμμετέχον οποιασδήποτε νομικής μορφής και μεγέθους εταιρεία σε ποσοστό μέχρι 30% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού της πρότασης.

Η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα προϋποθέτει υποχρεωτικά τη συνεργασία, σε έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ), με ένα τουλάχιστον φορέα (επιχείρηση, βιομηχανία, ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο) από κράτος μέλος της ΕΕ ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας εκτός αυτής (Ε.Ε.), η οποία όμως να συμμετέχει στο πρόγραμμα “EUROSTAR

Keywords
Τυχαία Θέματα