ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΡΓΑ

09:50 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας παρουσιάζουν βρέφη που γεννιούνται με καθυστέρηση, δηλαδή μετά τους 10,5 μήνες, σύμφωνα με ερευνητές. 

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Οι κίνδυνοι μιας πρόωρης γέννας είναι γνωστοί στις περισσότερες μέλλουσες μητέρες. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν τις παγίδες και για τα βρέφη που γεννούνται αργοπορημένα.

Σύμφωνα με ολλανδική έρευνα, βρέφη που γεννήθηκαν μετά τις 42 εβδομάδες κύησης μπορεί να παρουσιάσουν, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους συμπεριφορικά προβλήματα, όπως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε

στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας, πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, όπου μέχρι πρόσφατα, οι γυναίκες δεν προχωρούσαν σε πρόκληση του τοκετού, όταν περούσαν το φυσιολογικό χρόνο.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Εράσμους – Σοφία» στο Ρότερνταμ, μελέτησαν περισσότερα από πέντε χιλιάδες βρέφη και διαπίστωσαν ότι, εκείνα που γεννήθηκαν  μετά από τις 42 εβδομάδες κυοφορίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπεριφορικά προβλήματα, συγκριτικά με εκείνα που γεννήθηκαν στο αναμενόμενο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, η πιθανότητα εμφάνισης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα φαίνεται να υπερδιπλασιάζεται.

Σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές, η γέννα πρέπει να πραγματοποιείται  μεταξύ 41ης και 42ης εβδομάδας και στην περίπτωση που οι γυναίκες θέλουν να περιμένουν θα πρέπει να είναι ενήμερες για τις πιθανές επιπλοκές, όπως υψηλός κίνδυνος θνησιγένειας αλλά και οι δυσκολίες από τη γέννα «μεγάλων» μωρών.

Υπάρχει, βέβαια, και μια μειονότητα γυναικών που επιλέγουν να περιμένουν το φυσιολογικό τοκετό.

Keywords
Τυχαία Θέματα