ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

09:30 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Παρουσίασαν μείωση της τάξης του 13,4%. Η πολιτική αβεβαιότητα προβληματίζει στελέχη και δανειστές. Παγώνουν και πάλι οι επιστροφές φόρου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο τετράμηνο τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση 3,6%, εξέλιξη που προβληματίζει πλέον τόσο τους πιστωτές μας όσο και το απερχόμενο οικονομικό επιτελείο για την πορεία τους, συνεπεία της πολιτικής αβεβαιότητας και της καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης. Εφόσον η χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές ο προϋπολογισμός

θα βρεθεί όμηρος των πολιτικών εξελίξεων με μια μη αναστρέψιμη κατάσταση λόγω της χαλάρωσης που κατά τεκμήριο παρατηρείται τις περιόδους αυτές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών το πρώτο τετράμηνο του έτους τα προ επιστροφών φόρων έσοδα παρουσιάζει υστέρηση της τάξης του 3,6% (τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν 0,5%) ενώ μόνο τον Απρίλιο τα έσοδα μειώθηκαν 13,4% (καθαρά έσοδα -10,2%). Σημαντικά μειωμένες ήταν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ των ΔΟΥ που κατέγραψαν μείωση 13,8% στο τετράμηνο. Οι τεράστιες αποκλίσεις περιορίστηκαν από την αύξηση των φόρων στην περιουσία που στο τετράμηνο αυξήθηκαν 1.793% (σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Ουσιαστικά πρόκειται για το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011 που συνέβαλε τόσο το 2011 όσο και το τρέχον έτος στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος.

Οι εξελίξεις αυτές αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να παγώσει τις επιστροφές φόρου στερώντας σημαντική ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, βαθαίνοντας περαιτέρω την ύφεση στην οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα