ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

09:00 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Η πολιτική αβεβαιότητα και η αδυναμία σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης δεν επηρεάζει το σχεδιασμό για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών κατά την μεταβατική περίοδο.

Θέμα ημερών είναι η διοχέτευση κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το ΤΧΣ τα κεφάλαια δεν έχουν διοχετευθεί στις τράπεζες, καθώς απομένουν ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να οριστικοποιηθούν, ωστόσο πρόκειται για τυπικό θέμα. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι μετά την σχετική υπουργική απόφαση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στη μεταβατική περίοδο μέχρι την οριστικοποίηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης το τραπεζικό σύστημα έχει θωρακιστεί. Σύμφωνα με την υπουργική πράξη το ΤΧΣ θα συνάψει με το EFSF και τις τράπεζες Συμβάσεις Προεγγραφής (subscription agreement) με τις οποίες θα μεταφερθούν στις τέσσερις μεγάλες – Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς ομόλογα ύψους 18 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και θα κατανεμηθούν σε κάθε τράπεζα ώστε να προσμετρηθούν στα εποπτικά κεφάλαια. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες έως ότου οριστικοποιηθεί η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης. Για την κάλυψη των ζημιών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών που προέκυψαν κυρίως απο το PSI το ΤΧΣ δεσμεύτηκε για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα το ΤΧΣ δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται απο την πρώτη δόση ύψους 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση. Σε κάθε περίπτωση το όλο εγχείρημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων θα καθυστερήσει: σύμφωνα με το νέο μνημόνιο η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου ωστόσο πλέον είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους ή τους πρώτους μήνες του 2013. Η δημιουργία ισχυρής κυβέρνησης αποτελεί προϋπόθεση για την οριστικοποίηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Εν συνεχεία οι τράπεζες θα πρέπει να συγκαλέσουν συνελεύσεις ώστε να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και να αναζητήσουν τις δυνατότητες συμμετοχής ιδιωτών στις αυξήσεις. Μετά το τέλος των αυξήσεων οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΤΧΣ και να αντλήσουν, ανάλογα με την ανταπόκριση των ιδιωτών, τα υπόλοιπα κεφάλαια που χρειάζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα