ΣΥΖΗΤΑ(;) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ

08:50 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Την προτίμησή του στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς έδειξε χθες ο Φώτης Κουβέλης, που θα συναντηθεί σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα. Μένει να φανεί αν το εννοεί.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά (που ολοκλήρωσε χθες τον πρώτο κύκλο της διερεύνησης των δυνατοτήτων συγκρότησης κυβέρνησης

συνεργασίας) ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμπράξει με ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση» που «δεν απηχεί τη λαϊκή βούληση». Παράλληλα, στις ίδιες δηλώσεις του, ο κ. Κουβέλης στάθηκε στην πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για «κυβέρνηση Αριστεράς», έδειξε τη διάθεσή του να συμμετάσχει σ’ αυτήν και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις του, ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ανδρών.

Πινγκ πονγκ

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στην Αγίου Κωνσταντίνου, στα κεντρικά γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, ουδόλως σίγουροι είναι πως σήμερα θα επέλθει συμφωνία με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο. Ήδη, με δηλώσεις του χθες το βράδυ σε πολιτική εκπομπή της ΝΕΤ, ο Φώτης Κουβέλης έσπευσε να τραβήξει μια σοβαρή πολιτική διαχωριστική γραμμή, η οποία κατά πάσα πρόβλεψη θα αναδειχθεί σε… τείχος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κόμματος τάχθηκε μεν υπέρ της συγκρότησης μιας αριστερής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι διαφωνεί διαρρήδην με το ενδεχόμενο καταγγελίας του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. «Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πτωχευτικό γεγονός», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης. Παρόλα αυτά, η καταγγελία του Μνημονίου αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και προαπαιτούμενο για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνεται την ακύρωση του Μνημονίου 2 και της δανειακής σύμβασης ως την πρώτη πράξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και με δεδομένο ότι οι ψήφοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ δεν φτάνουν για τη δεδηλωμένη της Βουλής, θεωρείται δεδομένο –και στην Κουμουνδούρου και στην Αγίου Κωνσταντίνου- ότι η πρόταση Τσίπρα δε θα τελεσφορήσει.
Απλώς, Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας έχουν αρχίσει, όπως φαίνεται από τα όσα έχουν συζητηθεί στις συσκέψεις των επιτελείων αμφοτέρων- να παίζουν ένα πινγκ πονγκ σχετικά με το ποιος θα χρεωθεί το ναυάγιο της «κυβέρνησης της Αριστεράς». Ένα πινγκ πονγκ που αφορά στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, καθώς, αν τελικά στηθούν επαναληπτικές κάλπες εντός 30 ημερών, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεαστούν προφανώς από το πώς θα χειριστεί καθένας από τους τρεις αρχηγούς τις διαπραγματεύσεις στις διερευνητικές εντολές και στο συμβούλιο αρχηγών.

Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές, θα «δείξουν» τον Περισσό και την Αγίου Κωνσταντίνου ως υπαίτιους για τη μη συγκρότηση της κυβέρνησης της Αριστεράς, ενώ ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ θα βρεθούν σε θέση άμυνας. Το ΚΚΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, απλώς θα επικαλεστεί την πάγια θέσ

Keywords
Τυχαία Θέματα