ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΦΕΥΓΩ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ

Απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Υγείας παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την παράδοση-παραλαβή. «Φεύγω με το κεφάλι ψηλά» δήλωσε, κάνοντας λόγο για επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. «Μου είναι αδιανόητο να μην κάνω κάτι παραπάνω από τις υπηρεσιακές μου υποχρεώσεις», δήλωσε ο νέος Υπουργός Υγείας, Χρήστος Κίττας.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στο έργο του στο υπουργείο Υγείας, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος

κατά την «τελετή» παράδοσης –παραλαβής του χαρτοφυλακίου στο νέο Υπουργό Χρήστο Κίττα.

«Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, κάτι που δεν ήταν σίγουρο όταν ήρθα στο Υπουργείο», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος , αφού ευχαρίστησε τον κ. Κίττα για όσα πρόκειται να τραβήξει, καθώς τα υπηρεσιακά καθήκοντα δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει τις κρίσεις.

«Το πρώτο που σκέφτηκα όταν πέρασα τις πόρτες ήταν το πώς θα φύγω, αν θα φύγω όρθιος ή καθιστός, από την πίσω ή τη μπροστά πόρτα», είπε ο πρώην Υπουργός και πρόσθεσε «μας κατηγόρησαν, μας πολέμησαν , ματώσαμε και συγκρουστήκαμε πολλές φορές. Παρόλα αυτά δεν έκλεισαν δομές αλλά άνοιξαν και άλλες, δεν έκλεισε κανένα νοσοκομείο, χάρη στον αγώνα μας στο κυνήγι της διαφθοράς αλλά και την αυτοθυσία των ανθρώπων του ΕΣΥ. Παραδίδουμε ένα ΕΣΥ όπως το παραλάβαμε αλλά και αυξημένη, παρά τα σαμποτάζ και την έλλειψη χρημάτων».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν για νεοφιλελεύθερες πολιτικές εκτίμησε πως μάλλον είναι αριστερή πολιτική να μην κλείνουν νοσοκομεία και να επιστρέφουν 2 εκατομμύρια ευρώ στο λαό, από την εξοικονόμηση της σπατάλης, να εντοπίζονται όσοι κλέβουν , αλλά και 40 χιλιάδες κάλπικοι δικαιούχοι επιδομάτων.

Ασκώντας αυτοκριτική, ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι παραδίδει στον κ. Κίττα μειωμένη αλλά όχι μηδενική τη διαφθορά, μειωμένη αλλά όχι μηδενική τη σπατάλη. Στις αποτυχίες του χρέωσε την αδυναμία εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος, λόγω της αδυναμίας ελέγχων, αλλά και την ανεπαρκή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

«Έζησα τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της πολιτικής μου ζωής σε αυτό το υπουργείο. Ακραία συναισθήματα που εναλλάσσονταν, απελπισία, θυμό και οργή, το αίσθημα της νίκης και την αγωνία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας αφού διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση στην οποία ανήκει έχει στόχο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές με ομαλότητα, το γεγονός ότι προέρχεται από το χώρο της υγείας και της παιδείας δεν του επιτρέπει να μην κάνει κάτι παραπάνω από ότι του ζητείται και να μείνει μόνο στη διαχείριση καθηκόντων.

«50 χρόνια από όταν μπήκα στη Σχολής της Ιατρικής έχω βιώσει την έκφραση του ανθρώπινου πόνου από κοντά και άρα είναι αδύνατον να μην προσπαθήσω να προσφέρω κάτι περισσότερο» τόνισε και πρόσθεσε, «το συμπυκνώνω σε μια λέξη: αξιοπρέπεια, για τον έλληνα άρρωστο, το συγγενή, το φοιτητή, τον εργαζόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα