ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

09:20 4/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Με κλειστό το Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών, βρέφη και παιδιά με σοβαρές παθήσεις κινδυνεύουν λόγω των μετακινήσεων από το «Αγία Σοφία» σε ιδιωτικά νοσοκομεία (και πίσω στο «Αγία Σοφία») για νοσηλεία.


Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σημαντική καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων παιδιών , διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας, ότι το Κέντρο θα επαναλειτουργούσε

τον περασμένο Νοέμβριο και με τρεις επιπλέον γιατρούς, παραμένει κλειστό για επτά μήνες, μετά την υπόθεση των δύο καρδιοχειρουργών, που κατηγορούνταν για ανάρμοστες και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές.

Έτσι, τα περιστατικά που θα αντιμετωπίζονταν στο Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών χρειάζεται να μεταφέρονται στο Ωνάσειο και άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία και στη συνέχεια οι μικροί ασθενείς να επιστρέψουν στο «Αγία Σοφία» για περαιτέρω νοσηλεία. Ο κίνδυνος για την υγεία βρεφών και παιδιών με σοβαρές παθήσεις είναι  υπαρκτός.

«Τι κι αν η χαλκευμένη ΕΔΕ και το ανυπόστατο και διάτρητο κατηγορητήριο για τους δύο καρδιοχειρουργούς έχουν καταρρεύσει, μετά τις τόσες ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων (ιατρών, νοσηλευτών και γονέων) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και στο πειθαρχικό της ΥΠΕ;» και προσθέτει, «τι κι αν βρέφη και παιδιά αναμένουν για μήνες καρδιακό καθετηριασμό και χειρουργείο με κίνδυνο της ζωής τους;

Τι κι αν κάποια νεογνά και βρέφη ταλαιπωρούνται μεταφερόμενα από το «Αγία Σοφία» στο Ωνάσειο για χειρουργείο και επιστροφή αυθημερόν πίσω (και κάποια, δυστυχώς, κατέληξαν); Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ επέδειξε μεγάλη ευκολία και ταχύτητα στο κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου και στην κατασυκοφάντηση των δύο καρδιοχειρουργών και μάλιστα τηλεοπτικά από τη Βουλή (26/10/11), έχει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να το ξανανοίξει!».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ούτε τα περιστατικά αντιμετωπίζονται πλήρως στο Ωνάσειο, όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο αφού, υπάρχουν βρέφη που έχουν χειρουργηθεί στο Ωνάσειο και επειδή έχουν και άλλα συνοδά προβλήματα, χρειάζονται εξειδικευμένη και παρατεταμένη νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής και έτσι μεταφέρθηκαν στις Μονάδες Εντατικής των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία», όπου δύο απεβίωσαν, και «Π. & Α. Κυριακού», όπου ένα βρέφος απεβίωσε.

Ούτε τα θωρακοχειρουργικά και ογκολογικά περιστατικά αντιμετωπίζονται, αφού το Ωνάσειο δεν έχει υποδομές παιδιατρικού νοσοκομείου και δεν διαθέτει παιδιατρικές και νεογνολογικές ειδικότητες, όπως το «Αγία Σοφία».

Όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ οι καρδιοχειρουργοί, ενώ έχουν επανέλθει στην υπηρεσία τους από τα μέσα Νοεμβρίου και αμείβονται κανονικά η διοίκηση του νοσοκομείου τους έχει «στον πάγο» και δεν τους επιτρέπει να αναλάβουν ασθενείς. Επιπλέον, ούτε οι τρεις προσλήψεις καρδιοχειρουργών για το κέντρο πραγματοποιήθηκαν, ενώ κενές παραμένουν και οι έξι θέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα