ΧΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

08:55 4/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Το «έλα να δεις» έγινε χθες στις περισσότερες εφορίες της χώρας από χιλιάδες δικαστικούς αντιπροσώπους που έσπευσαν να εισπράξουν την -έστω και «ψαλιδισμένη»- ειδική αποζημίωση που προβλέπεται από το νόμο.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο συνωστισμός «μπλόκαρε» τις ΔΟΥ που αναγκάστηκαν να «παγώσουν»  σχεδόν όλες τις άλλες πληρωμές, για να εξοφλήσουν επιλεκτικά και «κατά προτεραιότητα» μόνον όσους εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία. Εκτιμώντας πως έτσι θα αποφευχθούν προβλήματα και δεν θα υπάρξουν «κενά» στα πόστα που καλύπτουν στον

μηχανισμό διεξαγωγής των εκλογών.

Έτσι, όμως έμειναν στα «κρύα του λουτρού» χιλιάδες πολίτες που συναλλάσσονται με το δημόσιο και μάταια περίμεναν να πληρωθούν.

Αν και μέχρι χθες το υπουργείο δεν είχε εκδώσει ειδική διαταγή -όπως πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010- για εξυπηρετούν αποκλειστικά τους εμπλεκόμενους με την προετοιμασία των εκλογών, οι έφοροι αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Και πάλι όμως δεν αποφεύχθηκαν οι διαμαρτυρίες από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, καθώς το ποσό που εισέπρατταν ήταν πολύ μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές –συνήθως από 500 ως 800 ευρώ για τους περισσότερους-αλλά και για πρώτη φορά τους γινόταν προκαταβολικά παρακράτηση φόρου 20%, με αποτέλεσμα να βάζουν ακόμα λιγότερα λεφτά στην τσέπη από όσα θα υπολόγιζαν.

Είναι η δεύτερη φορά πάντως που διεξάγονται εκλογές σε κόστη ΔΝΤ: Η εκλογική διαδικασία δεν πρέπει να κοστίσει ούτε τα μισά κονδύλια από όσο κόστιζαν ως τώρα οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Τρόικα απαιτεί να μην ξεπεράσουν οι εκλογικές δαπάνες εφέτος τα 60 εκατ. ευρώ .

Με τα δεδομένα αυτά, στις εκλογικές διαδικασίες αναμένεται να απασχοληθούν λιγότεροι από 70.000 δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι (το 2009 συμμετείχαν 88.842 υπάλληλοι ενώ το 2010 μόλις 79.960). Και έτσι όμως, με τον προϋπολογισμό να μην ξεπερνά συνολικά τα 50-60 εκατ. ευρώ, δεν αντιστοιχούν περισσότερα από 90 ευρώ στον καθέναν τους.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών το 2004 κόστισε 197 εκατ. ευρώ!!

Keywords
Τυχαία Θέματα