ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

09:00 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

«Ο μεγάλος μετασχηματισμός» των πολιτικών δυνάμεων ανέδειξε εκτός από τους ορατούς και δύο αόρατους ρυθμιστές. Το ποσοστό των κομμάτων που είναι εκτός Βουλής και την αποχή.

Το «πρώτο κόμμα», στην πραγματική ανάλυση των στατιστικών δεδομένων του τελικού αποτελέσματος των εκλογών, βρίσκεται εκτός Βουλής. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Singular Logic

το 19,03% στο σύνολο των ψήφων που δόθηκαν στα υποψήφια κόμματα βρίσκεται εκτός Βουλής. Με δεδομένο ότι η ΝΔ ως πρώτο κόμμα συγκέντρωσε μόλις 18,85% προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρώτο κόμμα είναι τα κόμματα εκτός Βουλής.

Αν υπολογιστεί και το αυξημένο ποσοστό αποχής των πολιτών τότε τα δεδομένα είναι περισσότερο δραματικά και επιβεβαιώνεται η άποψη ότι θα πρέπει ο εκλογικός νόμος να μετασχηματιστεί σε απλούστερο και αναλογικότερο.

Τελικά επιβεβαιώθηκε η παροιμία ότι «ο λαγός πιπέρι τρίβει για κακό του κεφαλιού του».  Τα δύο μεγάλα κόμματα έπεσαν ουσιαστικά θύματα του ίδιου του δημιουργήματος τους. Ο ίδιος ο νόμος που κατασκεύασαν για να έχουν ενισχυμένη πλειοψηφία τους εκθέτει και τους οδηγεί στο περιθώριο. Μάλιστα το πλέον «τραγικό» είναι ότι αν κατάφερναν ένα ή δύο από τα κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής να μπουν, τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα είχαν ενισχυμένες πιθανότητες να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι αρρυθμίες της κάλπης και του εκλογικού νόμου έχουν ανοίξει τη συζήτηση και προετοιμάζουν το έδαφος για δομικές αλλαγές του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Οι εξόφθαλμες περιπτώσεις όπου ένα κόμμα εμφανίζεται πρώτο σε ποσοστά σε μία εκλογική περιφέρεια και στην κατανομή εδρών λαμβάνει λιγότερες έδρες από το δεύτερο ή το τέταρτο κόμμα, στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα αυτή.

 Ποσοστό εκτός Βουλής

Με ενσωματωμένο το 100%  των εκλογικών τμημάτων το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός ανέρχεται στο 19,03%. Το 2009 το ποσοστό των κομμάτων που είχαν βρεθεί εκτός ανέρχονταν στο 4,84%, το 2007 βρέθηκε εκτός βουλής ένα ποσοστό 3,07% και το 2004 ένα ποσοστό 4,93%.

Αποχή

Το τελικό ποσοστό αποχής με καταμετρημένο το σύνολο των εκλογικών τμημάτων ανέρχεται στο 34,9%. Η αποχή το 2009 είχε φτάσει στο 29,05%

Keywords
Τυχαία Θέματα