ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΛΙΓΟΥΣ

08:50 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων θα ζητήσει να συναντηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, αφότου λάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή. Πολιτικά, θα απευθυνθεί όμως μόνο στα κόμματα της Αριστεράς και τους Οικολόγους.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αυτό είναι κάτι που ξεκαθαρίζουν στην Κουμουνδούρου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να χωρέσει το ΠΑΣΟΚ, πολλώ δε μάλλον η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά,

στην πρόταση Τσίπρα για «κυβέρνηση της Αριστεράς». Σε κάθε περίπτωση, με αυτή την πρόταση θα προσέλθει σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις συναντήσεις του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, έχοντας ως κόκκινη γραμμή του κόμματός του την καταγγελία του Μνημονίου και την ακύρωση της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εξαντλήσει και τις τρεις ημέρες διορίας που συνοδεύει τη διερευνητική εντολή, ενώ θα στείλει συμβολικά ένα μήνυμα πως σημασία δεν έχει η στενή αριθμητική της Βουλής, αλλά η αριθμητική της κοινωνίας.

Βουλή και κοινωνία

Πώς θα το κάνει αυτό; Στην πολύωρη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ δεν αποφασίστηκε μόνο να δει –έστω και για… τα μάτια- όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά να επεκτείνει κιόλας τις επαφές του και εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου. Μ’ άλλα λόγια, την πρότασή του για κυβέρνηση της Αριστεράς δε θα την απευθύνει μόνο στην Αλέκα Παπαρήγα και στο Φώτη Κουβέλη, αλλά θα ζητήσει να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως επίσης και με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων. Συν τοις άλλοις, κατά το τριήμερο των διερευνητικών εντολών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με εκπροσώπους συνδικάτων, με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και με πανεπιστημιακούς καθηγητές, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι, ακόμη κι αν δεν φτάνουν τα «κουκιά» για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, εκείνος θα απευθύνεται στην κοινωνία.

Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, αν, αφενός, θα δεχθεί την πρόσκληση Τσίπρα η Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και το πώς θα αντιδράσουν οι αρχηγοί των κομμάτων εκτός Αριστεράς. Τι θα γίνει, δηλαδή, αν προσφερθεί είτε να στηρίξει, είτε να απόσχει της ψηφοφορίας δίνοντας ψήφο «ανοχής» ο Πάνος Καμμένος; Ή, τι θα γίνει αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος θελήσει να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Τα παραπάνω δε θεωρούνται πολύ πιθανά ενδεχόμενα στην Κουμουνδούρου, εξ ου και δεν έχει γίνει αναλυτική κουβέντα επ’ αυτών. Η φράση «βλέποντας και κάνοντας» ισχύει πλήρως γι’ αυτή την περίπτωση, καθώς ακόμη και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραδέχονται ότι η στρατηγική του επικεφαλής του σχήματος παραμένει υπό διαμόρφωση, ανάλογα με τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών –κυρίως αυτών της Αριστεράς. «Το μόνο σταθερό είναι η γραμμή μας για καταγγελία του Μνημονίου και για κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς συμμετοχή μνημονιακών δυνάμεων», σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου για τη σημερινή ημέρα, που προβλέπεται μακρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα