ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

08:10 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Τη σκληρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο,  που κατατίθεται αύριο στη Βουλή

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,

έβαζαν το σαββατοκύριακο τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής, προκειμένου αυτή να κατατεθεί αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής θα υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ θα αναφέρεται διεξοδικά σε όλες τις περιόδους που –κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- οδήγησαν ένα βήμα πιο κοντά στο Μνημόνιο. Ειδικότερα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει ένα ολόκληρο… αφιέρωμα στον Κώστα Σημίτη και την «εκσυγχρονιστική περίοδο», ενώ θα γίνεται μεγάλη αναφορικά στο όργιο σπατάλης κατά την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έρχεται κόντρα

Όμως το κείμενο της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής θα αναφέρεται διεξοδικά και στην περίοδο της «καραμανλικής» διακυβέρνησης, αφού θα γίνεται ειδική αναφορά σε μεγάλα σκάνδαλα της περιόδου αυτής, όπως τα δομημένα ομόλογα. Μάλιστα, στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ θα περιγράφεται η συγκεκριμένη υπόθεση ως «η αρχή του τέλους» για τα αποθεματικά των ταμείων, πολύ πριν κουρευτούν μέσω PSI.

Η διαφαινόμενη εκτενής αναφορά στην «καραμανλική» διακυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει και σφοδρή κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές από τη Συγγρού, αλλά και από το Μαξίμου, το κυβερνών κόμμα τηρεί στάση αναμονής και εφόσον οι επιτελείς του διαπιστώσουν ότι και ο Κώστας Καραμανλής περιλαμβάνεται στους πρωταιτίους του οικονομικού ναυαγίου της χώρας, τότε θα επιτεθούν με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Οι «προς εξέταση»

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχουν ένα κρυφό χαρτί, αν η ΝΔ αντιδράσει με σφοδρότητα εναντίον τους. Πρόκειται για την προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα συγκροτήσει μια ανάλογη εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Με αυτά τα προεκλογικά λόγια του νυν πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντά στις όποιες αιτιάσεις της ΝΔ ή της κυβέρνησης. «Η μία και μόνη εξεταστική για το Μνημόνιο δεν ήταν μέχρι πρόσφατα βασική προεκλογική δέσμευση του κ. Σαμαρά; Ας την τηρήσει λοιπόν. Ή μήπως ήταν και αυτή μία από τις αμαρτίες, από τις οποίες ζήτησε άφεση από την κ. Μέρκελ;», διερωτήθηκε  χθες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για το πώς και γιατί μπήκαμε στο πρώτο Μνημόνιο έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται, με δεδομένη τη διαταγή του εισαγγελέα Πεπόνη για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με δηλώσεις του Παναγιώτη Γεννηματά, πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ. Πάντως, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα