Η κρυφή τηλεφωνική επικοινωνία Κουβέλη-Σαμαρά

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αυτό επισήμανε χθες ο Φώτης Κουβέλης στον Αντώνη Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες –και την οποία ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου.
«Δεν μπορώ να κάνω πίσω, ας κάνει πίσω η τρόικα», φέρεται ειπών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να αξιοποιήσει το χρόνο

ως το Eurogroup της 8ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι δανειστές να κάνουν μία κίνηση καλής θέλησης. Η ΔΗΜΑΡ ζητεί, πλέον από το Μαξίμου να μην εξαντλήσει την διαπραγμάτευση στους επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας (Μορς, Μαζούχ, Τόμσεν) αλλά να γίνει ένας γύρος πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο: δηλαδή, με συνομιλίες του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και, αν χρειαστεί, με «κεντρικούς» ευρωπαίους ηγέτες, όπως τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

Ρίχνει τον πήχη

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΗΜΑΡ, αυτή τη στιγμή, επιθυμεί όσο το Μαξίμου –και πάντως όχι λιγότερο- να αποκλιμακωθεί η ενδοκυβερνητική κρίση.
Στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη διαβεβαιώνουν για την απόλυτη βούληση της ΔΗΜΑΡ να λυθεί το θέμα και, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχονται ότι η Αγίου Κωνσταντίνου έχει ρίξει τον πήχη. Μ’ άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να υποχωρήσει η τρόικα σε μείζονα εργασιακά θέματα, όπως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ή η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, προκειμένου ο Φώτης Κουβέλης να πει το «ναι». Φτάνει ακόμη και η διατήρηση του επιδόματος γάμου. «Ας κάνει και η τρόικα μία υποχώρηση. Το θέμα δεν είναι μόνο να μην απορρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις, αλλά να σταλεί και ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν μπορεί οι υποχωρήσεις να γίνονται μόνο από την Ελλάδα», σημειώνει στο matrix24.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.
Τέλος, στην Αγίου Κωνσταντίνου συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξοι για την τελική λύση της κυβερνητικής εμπλοκής, καθώς υποστηρίζουν ότι η παράταση της κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή δίνει στον πρωθυπουργό τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ξεκινήσει έναν ακόμη γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα