«Η ΕΕ και το ΔΝΤ ελαφραίνουν τους όρους»

10:09 2/4/2013 - Πηγή: Matrix24

«Η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Κύπρου ελάφρυνε τους όρους του σχεδίου διάσωσης του νησιού, κυρίως δίνοντάς του λίγο περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων που έχουν οριστεί» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα σχέδιο εγγράφου και όωπς αναφέρει «Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ

δίνουν πλέον στην Κύπρο προθεσμία ως το 2017 για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα (εκτός της εξυπηρέτησης του χρέους) 4% του ΑΕΠ, αντί για το 2016 που προβλεπόταν αρχικά».

«Η τακτοποίηση των δημοσιονομικών για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων των πολιτών και των ξένων επενδυτών στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Κύπρου έχει προτεραιότητα», εκτιμά η τρόικα στο έγγραφο αυτό, του οποίου έλαβε γνώση τη οικονομική εφημερίδα.

Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα, η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αποδέσμευση του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ και μερική χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου. Στόχος ήταν το ποσοστό να ανέλθει στο 40%.

Σύμφωνα με το sigmalive, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου δήλωσε ότι στις 2:30 τα ξημερώματα και μετά από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, και του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, συζητήθηκε και το 40% και τα περιοριστικά μέτρα.

Δεσμευθήκαμε, είπε, να δώσουμε κάποια στοιχεία στους εκπροσώπους της τρόικας, ώστε να γίνει προσπάθεια να απελευθερωθεί και το υπόλοιπο ποσό. Βεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει θέμα να κουρευτούν και οι υπόλοιπες καταθέσεις. Απέδωσε σε άλλους λόγους τις αντιρρήσεις της τρόικας, οι οποίοι έχουν να κάνουν, κυρίως, όπως είπε, με τους φόβους για εκροή κεφαλαίων. Δεν συμμεριζόμαστε, είπε, τους φόβους αυτούς, επειδή υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά ήταν δύσκολο να πειστούν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί επίσης τρίτο διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα.

Μετά τη δημοσίευση του διατάγματος θα προκύψουν οι εξής χαλαρώσεις, όπως γράφει το sigmalive.gr:

Χαλαρώσεις για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι €9 χιλ. το μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Κάθε άτομο μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιοδήποτε σκοπό κάθε μήνα

Αύξηση του ποσού από 5 στις 25 χιλιάδες για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή είτε με άλλο τρόπο πλην μετρητά χωρίς έγκριση από την ΚΤ

Δεν υπάρχει περιορισμός για δίδακτρα πανεπιστημίων εντός και εκτός Κύπρου

Στις καταθέσεις προθεσμίας επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα