Τι κρύβει η… τρικλοποδιά της τρόικας για Εθνική-Eurobank

Η “τρικλοποδιά” της Τρόικας απειλεί να τινάξει στον αέρα το deal Εθνικής-Eurobank, καθώς οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ εγείρουν ενστάσεις για το μέγεθος της νέας τράπεζας και τους συστημικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει, ενώ ζητούν να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης έως τις 30 Απριλίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει

ότι θα πρέπει να γίνουν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Εθνική θα πρέπει να καλύψει το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, διαφορετικά η δεύτερη οδεύει προς κρατικοποίηση.

Στις ενστάσεις που προστίθενται την τελευταία στιγμή από την Τρόικα περιλαμβάνεται και το μέγεθος της νέας τράπεζας, καθώς μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, θεωρούν ως επιπλέον κίνδυνο μία τράπεζα με ενεργητικό της τάξεως των 170 δισ. ευρώ, δηλαδή, σχεδόν όσο και το ΑΕΠ της Ελλάδας.

“Μετά την Κύπρο θεώρησαν ότι αυξήθηκε το ρίσκο μιας πολύ μεγάλης τράπεζας”, δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι: “προσπαθούμε να γίνει το deal, αλλά περιμένουμε να έρθει η Τρόικα στην Αθήνα”.

Από την πλευρά της Εθνικής, πάντως, τονίζουν ότι το μέγεθος του νέου ομίλου ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή και συμπληρώνουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη για αντιρρήσεις της Τρόικας. Ο δ/νων σύμβουλος της Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε ότι συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες της νομικής συγχώνευσης, οι οποίες -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί πως εάν οι δύο τράπεζες παραμείνουν ξεχωριστά σχήματα, θα είναι πιο εύκολη η πώλησή τους. Το επιχείρημα αντικρούουν πηγές της Εθνικής, που δηλώνουν ότι πρόθεσή τους δεν είναι η πώληση της Eurobank, αλλά η απορρόφησή της.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες, για να κλείσει η συμφωνία εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι για να κλείσει το θέμα θα πρέπει να υπάρξει η συναίνεση των δανειστών.

Η τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ έχουν ήδη αποστείλει επιστολές στις τράπεζες με τις οποίες ζητούν να απαντήσουν μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες για το πώς θα καλύψουν το 10% στις ΑΜΚ, αλλά και να ενημερώσουν για τις ημερομηνίες πρόσκλησης για Γενικές Συνελεύσεις.

Για να καλύψει η Εθνική το 10% στην ΑΜΚ της Eurobank απαιτούνται περίπου 450 εκ. ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση η Eurobank περνάει στο ΤΧΣ, το οποίο θα αποφασίσει για την τύχη της. Σε μία τέτοια περίπτωση, το ποσοστό της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank θα υποχωρούσε σημαντικά.

Σύμφωνα πάντως με έγγραφο του ΤΧΣ που διαβίβασε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας το Ταμείο υποστηρίζει ότι η υψηλή συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας δεν συνεπάγεται κρατικοποίησή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα