Αναζητώντας νέα γραμμή για το ευρώ

08:59 2/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ουσιαστικά η σημερινή συνεδρίαση είναι συνέχεια της προηγούμενης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε φύγει εσπευσμένα, αφού είχε ξεκαθαρίσει πρώτα ότι η γραμμή της Κουμουνδούρου παραμένει «λύση εντός ευρώ, αλλά εκτός τρόικας», παρά τις αιτιάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, προεξάρχοντος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχαν ζητήσει να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή

τους για διεξαγωγή του συνεδρίου «από μηδενική βάση» και χωρίς να αποτελούν κεκτημένο τα προηγούμενα κείμενα και οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν λόγο για «λύση εντός Ευρωζώνης». Μ’ άλλα λόγια, είχαν προτείνει να τεθούν οι βάσεις, προκειμένου στο Συνέδριο να υπάρξει δυνατότητα για αλλαγή της κεντρικής γραμμής της Κουμουνδούρου ως προς το ευρώ και τη δραχμή.

Νέα «γραμμή»

Βεβαίως, το μείζον πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, όπως συνομολογούν και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, το γεγονός ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση «ανεβάζει στροφές» υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Αλέξης Τσίπρας, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο πολιτικός σχεδιασμός του κόμματος, επιχειρούν ήδη να «προσαρμόσουν» την γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κυπριακό δράμα, αλλά και στις παρενέργειες του «όχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. Εξάλλου, η κυπριακή «διάσωση» και το «κούρεμα» των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο, αλλά κυρίως η σκληρότητα που επέδειξαν ως την τελευταία στιγμή οι Γερμανοί ως προς την Κύπρο, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό, η Κουμουνδούρου έχει αφήσει πίσω τη φράση «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα» και -δια στόματος του εκπροσώπου, Πάνου Σκουρλέτη, έχει επανέλθει στη φράση «όχι πάση θυσία στο ευρώ». Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να λύσει έναν ακόμη γρίφο: να προσαρμόσει τη γραμμή του κόμματος ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, χωρίς, όμως, να απομακρυνθεί από το μεσαίο χώρο που θέλει να προσεγγίσει και, κυρίως, χωρίς να κατηγορηθεί ότι υποχωρεί έναντι του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Έτσι, η φράση «όχι πάση θυσία στο ευρώ», έχει… εμπλουτιστεί με το «όχι πάση θυσία στο ευρώ ή τη δραχμή». Εναλλακτικά, τα κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν υποστηρίζουν πια ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ», αλλά συμπληρώνουν ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ, ούτε το ευρώ ούτε η δραχμή».
Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 13-14 Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να τηρήσει σύνθετες πολιτικές ισορροπίες μεταξύ του εσωτερικού μετώπου και του «κεντρώου» εκλογικού ακροατηρίου…

Keywords
Τυχαία Θέματα