Τί θα γίνει με τις μη συστημικές τράπεζες

09:12 2/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες για την εξεύρεση κεφαλαίων. Οι μη συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο,θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου 2013. Αν δεν το κατορθώσουν τότε θα πρέπει να διασπαστούν σε καλό και κακό κομμάτι όπου το κακό κομμάτι θα τεθεί σε εκκαθάριση ενώ

το καλό κομμάτι θα διατεθεί σε κάποια από τις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, μπορούν, επίσης, να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο Επιχειρησιακό Σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο 2013. Αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής διαμορφώνονται στα 396 εκατ. ευρώ, της Probank στα 282 εκατ. ευρώ, της νέας Proton στα 305 εκατ. ευρώ, της FBB στα 168 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνια στα 78 εκατ. ευρώ.

Η συγκέντρωση των παραπάνω ποσών είναι πολύ δύσκολη δεδομένων των συνθηκών στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τις συστημικές τράπεζες όπου η ιδιωτική συμμετοχή πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα τα καταβάλει του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στις μη συστημικές τράπεζες οι ιδιώτες θα πρέπει να εισφέρουν το σύνολο των απαραίτητων κεφαλαίων προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες.

Μέχρι τώρα από τις μικρές τράπεζες μόνο η Τράπεζα Αττικής έχει παρουσιάσει τ σχέδιά της για την αύξηση κεφαλαίου ωστόσο η μετοχή της τράπεζας έχει υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα κάτω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών αποτυπώνοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα